Tęsknisz do takich przekąsek na keto? Żaden problem. Mam na to sposób! W dodatku bez użycia mąki! Po co komu mąka do panierki? Sprawdź jak zrobić pyszne keto krążki cebulowe chrupiące bez grama mąki. Tylko dwa składniki i masz super przekąskę w zgodzie z keto.
Składniki:
- ser cheddar – tylko z nim mi wychodzi i musi być w plastrach, by dał sie pokroić i powciskać między krążki cebuli
- cebula pokrojona w krążki
Przygotowanie:
Tutaj nie ma co się rozpisywać. Musisz obrać cebulę i pokroić w mniej więcej półcentymetrowe krążki. Pomiędzy dwa krążki – mniejszy i większy wkladasz ser mniej więcej tej samej grubości. Możesz to zrobić na patelni jeśli będą ci wypadać kawałki sera w trakcie przenoszenia na patelnię. Smażymy z obu stron. Przerwacamy w momencie aż będzie rumiany i twardy ser i zacznie się odklejać od patelni. Z formy płynnej zacznie zamieniać się w czips serowy. Smażymy na suchej patelni – cheddar „siknie” swoim tłuszczem i wszystko będzie się ładnie robić w sosie własnym. Cebulka też zmięknie w trakcie, więc efekt chrupiącego krążka z delikatnym wnętrzem jest tutaj zachowany.
Ciężko podać makroskładniki, bo wszystko zależy od wielkości i ilości cebuli i sera 🙂
Jest to dosyć kaloryczna przekąska na keto, ale chyba lepiej się nie da tego podrobić na keto. Załączam kilka zdjęć, by zwizualizować proces – a na moim profilu na Instagramie znajdziesz w wyrożnionych relacjach cały film z przygotowania krążków cebulowych keto.
Znam ten przepis już od dawna i za każdym razem, gdy potrzebuję zrobić jakiegoś „chrupacza” na szybko, Twoje krążki cebulowe wchodzą całe na biało 🙂
Świetne na przekąskę, są idealne i bardzo często je robię gdyż uwielbiam cebulę
Cebulę uwielbiam w każdej postaci! A ta jest idealna. Do tego sos czosnkowy i bomba tłuszczowa gotowa 🤩 polecam!
Te krążki są geniale! Biją na głowę te znane z sieciówki. Będę je często robić.