Pyszne, puszyste i mięciutkie ciasto marchewkowe w postaci donutów – obłędne marchewkowe keto pączki, zdrowe i smaczne! Proste, szybkie i smakuje nie tylko ketogenikom! Sprawdź mój pomysł na zdrowe pączki bez cukru z wykorzystaniem marchewki!
Składniki:
- 4 duże jaja wiejskie
- 100 g oleju kokosowego ze słoika bezzapachowego
- Dwie marchewki średniej wielkości (u mnie ok. 300 g)
- Czekolada bez cukru ok. 60 g
- 30 g mąki bambusowej
- 20 g izolatu białka serwatkowego o smaku czekoladowym – waniliowe lub naturalne też będzie ok
- 40 g budyniu waniliowego bez cukru
- 50 g erytrytolu (mniej/więcej wedle uznania)
- 60 g masła orzechowego kremowego bez cukru
- 2 łyżki kardamonu – mogą być inne przyprawy korzenne jak cynamon – marchewka lubi
- Pół łyżeczki soli kłodawskiej lub morskiej
Przygotowanie:
1. Zetrzyj marchewkę na drobnych oczkach.
2. Podduś marchewkę na oleju kokosowym. Dodaj czekoladę – powinna się sama rozpuścić w ciepłym. Dodaj też od razu masło orzechowe tutaj. Odstaw do przestudzenia.
3. Ubij białka na sztywno z erytrytolem. Dodaj żółtka.
4. Połącz delikatnie jajeczny puch z marchewkowo tłuszczowo czekoladową masą (łyżką).
5. Dodaj sypkie składniki i zamieszaj raz jeszcze delikatnie na wolnych obrotach lub również łyżką.
6. Przelej do formy silikonowej. Piecz około 12-15 minut w 150 stopniach z termoobiegiem.
8. Polewa u mnie to: gęsta część mleczka kokosowego z masłem orzechowym, syropem karmelowym bez cukru i odrobiną cynamonu. Może być po prostu czekolada lub zwyczajnie masło orzechowe z odrobiną masła i soli morskiej. Możesz również dać dżem lub owoce do otworu – jeśli nie ma dziury na wylot 🙂
Wow, zaraz robię tylko w formie ciasta!
Twoje przepisy to zasadniczo sztos 🙂
Pyszne są! Ominęłam izolat, nie miałam ..a i tak wyszły bardzo dobre!
🥰🥰🥰
Przepyszota 🙂
Nie mam izolatu i sypnęłam łyżkę skrobi ziemniaczanej i wyszły obłędne.
Polecam <3
Wspaniałe! Jeszcze nie zdążyłam zrobić polewy, a już połowy nie ma 😊 dzieciaki zajadają jak złoto!
Wspaniały przepis 😍