Nie masz czasu na pieczenie ekstra cienkich placków na słynnego marcinka? Ten zrobisz w jakieś 20 minut. Marcinek naleśnikowy jest przede wszystkim szybki, lekki i przyjemny… i znika w ekspresowym tempie!
Składniki na naleśniki: jajka + śmietanka 36%
( w proporcji 10 ml śmietany – 1 jajko )
Masa na porcję z 6 jaj to:
- 500 g serka mascarpone
- 400 ml śmietany 36%
- 4 łyżki słodzidła ( u mnie erytrolu )
- Nasmaż naleśniki, spokojnie można więcej, powiedzmy z 8 jaj będzie super.
- Osłodź śmietankę, ubij, dodaj mascarpone, jeszcze trochę pomiksuj.
- Przekładaj!
- Ja posypałam jeszcze startą gorzką czekoladą i skórką cytryny.
Takie naleśniki zresztą jem nie tylko w takiej postaci, ale często na śniadanie, czy na kolację. Fajne i lekkie, a po co ta mąka? Śmietanka 36% i jaja to idealna baza nie tylko do naleśników, ale także do omletów.
Jejku ale to pięknie wygląda. Takie królewskie śniadanie , wow 🥹😳
Mega 😍 uwielbiam naleśniki, a w takiej wersji to w ogóle PETARDA 🥰
Wygląda obłędnie. Pewnie też tak smakuje. Ja też robię tylko naleśniki z jajek i śmietanki 36 lub z jajek i serka mascarpone. .