Jaja faszerowane najbardziej lubię miksować z rybami. Tutaj z tuńczykiem z puszki. Nie tylko na wielkanoc, ale ciekawa propozycja na śniadanie. Mega szybkie i proste wykonanie. Tylko trzy składniki. Zobacz jakie to proste!
Może nie takie ładne, bez sprycy, ale przecież nie będę specjalnie kupowała pod zdjęcia 🙂
- Jajka ugotuj.
- Wyjmij żółtka – dodaj łyżkę majonezu lub dwie do smaku oraz puszkę tuńczyka – może być też łosoś lub makrela – zmiksuj na krem. Użyłam blendera z ostrzami. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
- Wstaw krem na trochę do lodówki – by odrobinę zgęstniał i potem nadziej
jaja przekrojone na połówki. - Posyp szczypiorkiem. Możesz też nasionami konopnymi jeśli masz.
Tutaj nie ma złych proporcji – możesz użyć 6 jaj jak ja najczęściej lub więcej. Tu chodzi o wyczucie smaku – najwyżej dodasz więcej majonezu, jeśli będzie więcej jaj. Użyłam tuńczyka w oliwie i wrzuciłam razem z nią do blendera – nic nie marnuję.
Fajne nie tylko na wielkanoc, ale także na przyjęcię czy spotkanie z przyjaciółmi jako przekąska. Może być także po prostu posiłkiem na miejscu lub na wynos – wygodne do zjedzenia nawet paluszkami bez ubrudzenia się.
Robisz podobnie?
A tam nieładne bez szprycy – rukola dodała im urody 🙂 Zrobiłam na Wielkanoc, od siebie dodałam troszkę musztardy dijon, która dodała odrobinkę ostrości. Wyszło tak dobre, że będę robić z tego pastę kanapkową 🙂
Bardziej niż wygląd liczy się smak, a ten jest PRZE ☺️