Jagodzianka z Mąki Bambusowej Ciasto Keto Przepis Fit Low Carb Adaptacja Redukcja Low IG

Najlepsza jagodzianka jaką kiedykolwiek na keto udało mi się zrobić. Powiem więcej – praktycznie nie ma węglowodanów i można je wcinać zarówno na keto adaptacji jak i redukcji czy też totalnie nie będąc na diecie keto – smakuje wszystkim! Totalnie odchudzone ciasto, które smakuje jak tradycyjna drożdżówka. Spróbuj, a się przekonasz!

 

Składniki:

  • 100 g mascarpone
  • 20 g masła
  • 30 g błonnika bambusowego
  • 20 g budyniu waniliowego bez cukru – dałam jagodowy tym razem
  • 30 g erytrytolu (może być mniej lub więcej – spróbuj w trakcie)
  • 4 duże jaja
  • szczypta proszku do pieczenia
  • owoce lub dżem – u mnie około 100 g jagód

Zamiast mąki bambusowej możesz dać 40-50 g mąki migdałowej. Smaczniejsze i bardziej chałkowate jednak  będzie z mąką bambusową. Polecam zakupić. Przyda się w moich najlepszych przepisach.

Przygotowanie:

  1. Przełóż do małego garnuszka mascarpone i masło. Delikatnie podgrzewając i mieszając jednocześnie rozpuść i połącz w jednolitą masę. Odstaw (nie dajemy gorącego płynu do ciasta – musi chwilę przestygnąć – w tym czasie ubijesz białka).
  2. Ubij białka na sztywo z erytrytolem.
  3. Dodaj do białej żółtka, sypkie składniki, wymieszaj.
  4. Na koniec powoli dolewaj maślano serową masę. Połącz na niskich obrotach lub po prostu łyżką. Dodaj proszek do pieczenia.
  5. Przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. U mnie 15×25 cm – nie było wysokie, więc forma może być mniejsza.
  6. Ułóż delikatnie owoce lub dżem.
  7. Piecz ok. 30-35  minut w 150 stopniach z teromoobiegiem. *Czas pieczenia jest uzależniony od wysokości ciasta.

Makro całej blachy kcal około: 1096

T: 85,8  B: 36,6  W: 27,8

w 100 g ok. 195  

T: 15,3  B: 6,4  Wn: 4,8

 

 

 

7 Comments on “Jagodzianka z Mąki Bambusowej Ciasto Keto Przepis Fit Low Carb Adaptacja Redukcja Low IG

  1. witam. upiekłam i wyszło przepyszne ,od dawna nie jadłam takiego ciasta o smaku ciasta a nie mąki lnianej lub babki plesznik. pozdrawiam

  2. Idealnie, akurat dzisaj byłam na jagodach. Jutro rano na pewno zrobię 🤤🤤🤤

  3. Ciasto rewelacja!!!!!!!!🤩 bardzo dziękuję za przepis 👏👏👏👏 serdecznie pozdrawiam.

  4. Z braku jagód ciasto zrobione z borówkami i to prawdziwa petarda! Borówki dodały dodatkowej słodyczy, nie rozleciały się w trakcie pieczenia, a pesteczki zmiękły. Sztos!

  5. Nie miałam budyniu, ale użyłam w takich samych proporcjach białko WPC i ciasto jest przepyszne! Dziękuję za przepis 🙂

  6. Pyszne!!
    Nie smakują mi ciasta na mące migdałowej, a to jest inne. Zrobiłam ze świeżymi borówkami, będzie u mnie gościć często bo to pierwsze które mi naprawdę smakuje .
    Pozdrawiam ☺️

  7. Zrobiłam dziś ze świeżymi truskawkami, rozeszlo się jak 'swieze bułeczki ’ 🤭😋
    Dobrze że schowałam sobie kawałek 🤫🙈

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *