Przepyszne, czekoladowe ptasie mleczko ekspresowe. Szczególnie smakuje dzieciom. Możesz zatopić w nim truskawki lub inne owoce i cieszyć się obłędnie czekoladowym deserem, który zrobisz w kilka minut.
Składniki:
- 400 g mleczka kokosowego (puszka) razem z wodną częścią
- 60 g czekolady (chyba, że wolisz więcej – do smaku)
- Słodzidło wedle uznania
- 10 g żelatyny
Przygotowanie:
1. Podgrzej mleczko kokosowe i rozpuść w nim żelatynę. Doprowadź do jendnolitej konsystencji.
2. Wrzuć czekoladę, wymieszaj dokładnie – w razie potrzeby zblenduj.
3. Poczekaj aż przestygnie i przelej do wyłozonej papierem formy – u mnie 10×20 cm
4. Wstaw do lodówki. Po godzinie powinno być już gotowe.
Uprzedzając pytania – nie czuć kokosa – przebija czekolada. Smakuje antyfanom kokosowych aromatów!
kcal. ok. 217 w 100 g (całość ma ok. 470 g)
T: 21 B: 4,1 Wn: 3,6
No takie ptasie to ja chętnie zjem codziennie 😍😄
Można kombinować różne smaki dla odmiany 🙂
Zrobiłam kiedyś podobne, tylko kokosowe, bez czekolady i zapewniam, że po oblaniu czekoladą może godnie zastąpić prototyp firmy W. 🙂 A tego wariantu z czekoladą muszę koniecznie spróbować!
Zgadza się, a ja z takiego „waniliowego” wolę miksowac mascarpone z mleczkiem – to dopiero smaczne, spróbuj 🙂
Jakie proporcje? Beż żelatyny?
Można wymienić na aagar. Tylko jeśli agar to na pewno trochę więcej i nie potrafię podpowiedzieć, bo nie znam produktu, ale ma podobne właściwości 🙂 .
Jeśli można spytać , jakie proporcje z mascarpone ?
Z góry dziękuję za odpowiedz 🤗
Nie ma złych proporcji 🙂 Żelatyna tak samo a czekolada wedle uznania, może być mniej, może być tyle samo lub więcej 🙂
Dziś będę próbować 🤤❤️
Składniki są trzeba zrobić 😍😛😛
Szczególnie lubiane przez dzieci 🙂
Zrobiłam, mega szybko, dzieci i mąż zachwyceni😆 córka nie chce wierzyć, że to takie dobre na tej mamy dziwnej diecie 🤣
Jakie to piękne i apetyczne…
Muszę zrobić 🙂 dla mojej małej 🥰 uwielbia Twoje desery 😍
To wygląda obłędnie! Trzeba zrobić!
Jestem uzależniona od tego!!
Przepyszne 🙂 Super alternatywa dla bezmlecznych dzieci, mój syn uwielbia!
Czy jeśli dodałem za mało żelatyny to mogę wyjąć już schłodzone z lodówki i dodać jeszcze trochę lekko podgrzewając i wstawić jeszcze raz do schłodzenia? 😅
Tak 🙂 Zdarzało mi się tak robić – dużo zależy od mleczka – czasami trzeba dać ciut więcej – lepiej dodać w taki sposób jak opisujesz niż dać za dużo i zrobić żelka 🙂
Dzisiaj się na nie skusiłam. Delikatne i pyszne.
Takie ptasie to ja z chęcią spróbuję. Składniki mam I już robię 🤪. Studzi sie i fik do foremki😋😋😋
To jest przepyszne 🤪 faktycznie nie czuć kokosa. Następnym razem spróbuję z agarem bo chce żeby znajomi weganie spróbowałi 😅
A czekolada gorzka?
U mnie ciemna bez cukru 🙂
Polecam!! Brakowało mi tłuszczy do podbicia a w dodatku miałam ochote koniecznie na czekoladę!! To ptasie mleczko bedzie czesto u mnie gościć, kokosa w ogóle nie czuć (chociaż kokos też lubię:)) fajne makro, łatwe i szybkie w przygotowaniu (tylko ta godzina oczekiwania xD) oraz najważniejsze jest pyszne i mocno czekoladowe <3