Domowe Batoniki Twix Bez Cukru i Glutenu Przepis na Batony Keto Low Carb Kruche Ciasto

Tęsknisz za Twixem? Nawet nie wiesz jakie to proste! Tutaj nawet lepiej samodzielnie zrobić – już nie chodzi o to, że bez cukru, ale przede wszystkim robiąc samodzielnie masz kontrolę nad całym składem (czystym) bez zbędnych dodatków i oczywiście nad poziomem słodyczy takim jak lubisz! Kruche jest troche inne niż to w szarlotce. Użyłam całego jaja i też jest super!

CIASTKO

Składniki na spód:
  • Szklanka mąki migdałowej
  • 1 jajko / lub samo żółtko jeśli chcesz jeszcze bardziej kruche)
  • Łyżka masła klarownego
  • Łyżka/dwie erytrytolu lub syropu karmelowego (ja dałam syrop Good Good z ketosklepu)
  • Łączymy wszystkie składniki i układamy w formie wyrównując po całym spodzie: u mnie foremka 15×21 cm. Posypujemy jeszcze sama mąka migdałową.
Pieczemy około 12-15 minut do zarumienienia w 150 stopniach z termoobiegiem.

PRZEKARMEL

  • 100 g masła klarownego (może być też zwykłe, ciut mniej)
  • 100 g masła orzechowego
  • Syrop karmelowy
  • Łyżka gumy guar
  • Opcjonalnie kilka ziaren soli morskiej
Rozpuszczamy i mieszamy masło i krem orzechowy. Dodajemy słodzik i gumę guar. Odstawiamy do przestudzenia. Powinno też ciut zgęstnieć.

Na górze CZEKOLADAAAA (cała tabliczka)

rozpuszczona w kąpieli wodnej razem z odrobiną masła klarownego + kilka ziarenek soli morskiej i kilka posiekanych orzechów. 

8 Comments on “Domowe Batoniki Twix Bez Cukru i Glutenu Przepis na Batony Keto Low Carb Kruche Ciasto

    • Syrop nazywa się Good Good i jest w ketosklep.pl – lubię karmelowy i klonowy. Fajny skład na tle innych i mega smaczny. Współpracuję z tym sklepem i dzięki temu też możesz skorzystać tam z kodu rabatowego PRZEKETONOWA tym samym również wspierając moja twórczość 🙂

  1. Świetne ciasto, choć trzeba się hamować, żeby nie zjeść od razu całego! Konsystencja wprawdzie inna, ale smak praktycznie ten sam co oryginał. Słowa uznania dla Ciebie, bo Twix to już wyszła szkoła jazdy 🙂

  2. Otrzymałam to cudo na smakowe testy od PrzeSylwii i mogę jedynie powiedzieć, że jest KOZACKIE! Spod jest idealnie kruchy, wyczuwalna jest nuta migdału od mąki migdałowej, co totalnie nie przeszkadza, a wręcz fajnie się łączy z pozostałymi częściami ciasta. Karmel jest idealny (dopiero patrząc na przepis zobaczyłam, że jest w składzie masło- totalnie tego nie czuć!).
    Moim zdaniem ciasto bardzo dobrze oddaje smak oryginalnych batoników, jednak tu mamy dużo zdrowszą ich alternatywę. To jedno z moich ulubionych łakoci, miłość od pierwszego kęsa 🤤😋
    Zdecydowanie będę odtwarzała przepis 😁

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *