Ciasto z Kalafiora Bez Cukru Bez Mąki Bezglutenowe Fit – Nie Tylko Keto! Cynamonka z Kalafiora a Bez Słodzenia i Cynamonu Pyszny Chlebek Kalafiorowy

Inspiracja z cateringu – próbowałam stworzyć coś podobnego i się udało! Przepis bez żadnej keto mąki – proste składniki! Pyszne i aromatyczne lekkie ciasto idealne na adaptację, redukcję czy po prostu jeśli chcesz zrobić coś zdrowego i słodkiego…a może przemycić warzywo niejadkowi! W wersji wytrawnej – jako lekki chlebek – jeśli nie dodasz słodzideł i cynamonu!

 

Składniki:

  • 250 g kalafiora
  • 50 g izolatu białkowego waniliowego (Beketo)
  • 5 dużych jaj / 6 mniejszych
  • łyżka cynamonu (lub pomiń jeśli ma być to chlebek)
  • 6 łyżek syropu klonowego bez cukru lub około 40 g erytrytolu lub innego słodzidła wedle uznania (lub bez jeśli na słono)
  • 4 łyżki pasty kokosowej musowej lub rozpuszczonej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie:

  1.  Ugotuj dobrze kalafior, a wręcz rozgotuj. Odstaw do przestudzenia i następnie do schłodzenia. Odstawiłam na noc do lodówki.
  2.  Odsącz kalafior z nadmiaru wody i zblednuj na gładki krem. Dodaj mus kokosowy i słodzik i też zamieszaj
  3.  Ubij białka na sztywną pianę, dodaj żółtka, połącz delikatnie z kremem z blendera i dodaj izolat oraz proszek do pieczenia i cynamon.
  4.  Przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz około 25-30 minut w 145 stopniach z termoobiegiem – ma się zarumienić.
  5.  Na górze u mnie jest krem z kokosa i nerkowców z sokiem z pomarańczy i wiórki kokosowe do dekoracji.

Ciasto jest – puszyste, ale nie jest suche – lekko wilgotne, lecz napowietrzone. Nie czuć w nim kalafiora!

 

3 Comments on “Ciasto z Kalafiora Bez Cukru Bez Mąki Bezglutenowe Fit – Nie Tylko Keto! Cynamonka z Kalafiora a Bez Słodzenia i Cynamonu Pyszny Chlebek Kalafiorowy

  1. Nie ukrywam, że boję się troszkę tego kalafiora ale z doświadczenia wiem, że wszystko co robisz jest pycha więc spróbuję! 😃😄

  2. Nie wiedziałam że kalafior może być niewyczuwalny, wielkie wow
    Ja robiłam z izolatem wołowym wanilioqo-cynamonowym i dorzucilam na wierzch śliwki i płatki migdalowe, następne zrobię w wersji o smaku banana bo też może fajnie smakować 🤩

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *