Inspiracja z cateringu – próbowałam stworzyć coś podobnego i się udało! Przepis bez żadnej keto mąki – proste składniki! Pyszne i aromatyczne lekkie ciasto idealne na adaptację, redukcję czy po prostu jeśli chcesz zrobić coś zdrowego i słodkiego…a może przemycić warzywo niejadkowi! W wersji wytrawnej – jako lekki chlebek – jeśli nie dodasz słodzideł i cynamonu!
Składniki:
- 250 g kalafiora
- 50 g izolatu białkowego waniliowego (Beketo)
- 5 dużych jaj / 6 mniejszych
- łyżka cynamonu (lub pomiń jeśli ma być to chlebek)
- 6 łyżek syropu klonowego bez cukru lub około 40 g erytrytolu lub innego słodzidła wedle uznania (lub bez jeśli na słono)
- 4 łyżki pasty kokosowej musowej lub rozpuszczonej
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
- Ugotuj dobrze kalafior, a wręcz rozgotuj. Odstaw do przestudzenia i następnie do schłodzenia. Odstawiłam na noc do lodówki.
- Odsącz kalafior z nadmiaru wody i zblednuj na gładki krem. Dodaj mus kokosowy i słodzik i też zamieszaj
- Ubij białka na sztywną pianę, dodaj żółtka, połącz delikatnie z kremem z blendera i dodaj izolat oraz proszek do pieczenia i cynamon.
- Przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz około 25-30 minut w 145 stopniach z termoobiegiem – ma się zarumienić.
- Na górze u mnie jest krem z kokosa i nerkowców z sokiem z pomarańczy i wiórki kokosowe do dekoracji.
Ciasto jest – puszyste, ale nie jest suche – lekko wilgotne, lecz napowietrzone. Nie czuć w nim kalafiora!
Nie ukrywam, że boję się troszkę tego kalafiora ale z doświadczenia wiem, że wszystko co robisz jest pycha więc spróbuję! 😃😄
Nie wiedziałam że kalafior może być niewyczuwalny, wielkie wow
Ja robiłam z izolatem wołowym wanilioqo-cynamonowym i dorzucilam na wierzch śliwki i płatki migdalowe, następne zrobię w wersji o smaku banana bo też może fajnie smakować 🤩
Niby kalafior, a wypiek wygląda jak typowa chałka 🙂 Gratulacje za ujarzmienie kolejnego warzywa!