Biszkopt Przeketonowej w wersji kakaowej. Przełożyłam kremem, dżemem i polałam polewą z masła orzechowego. Uwielbiam takie połączenie! Może być to wspaniały przepis na tort bez cukru! Chyba zrobię go na swoje urodziny!
Składniki na biszkopt:
- 6 jaj
- 30 g budyniu waniliowego w proszku bez cukru
- 30 g mąki migdałowej
- 40 g erytrytolu
- 2 łyżki kakao
Pół łyżeczki proszku do pieczenia
1. Sypkie składniki dokładnie wymieszaj (poza erytrytolem) odstawiamy.
2. Ubij mocno bialka z erytrytolem, dodaj pozostałe składniki
3. Pieczok. 20 minut w 150 stopniach z termoobiegiem. Bierz poprawkę na czas. Uczę się nowego piekarnika.
Biszkopt pozbawiłam „skórki” i przekroiłam na dwie części. forma ok. 20×25 cm.
Składniki na krem:
- 400 g mleczka kokosowego
- 250 g mascarpone
- 100 g masła
- 2 łyżki żelatyny
- kropelki karmelowe Niks z ketosklepu
- Podgrzej mleczko kokosowe tak, aby wodna i stała część połączyły się w jedno i aby dało się rozpuścić żelatyne.
- Po przestudzeniu połącz z mascarpone w temp. pokojowej i miękkim masłem. Dosłodź wedle uznania.
między kremem a biszkoptem jest dżem,a raczej powidła śliwkowe z rumem z esuperfoodu (ok 100 g)
Polewa:
- 2 łyżki masła orzechowego
- 60 g masła
- kropelki karmelowe
Po prostu rozpuściłam masło z masłem orzechowym i dosłodziłam kroplami 🙂
Przepis na jasny klasyczny biszkopt;
Inne przepisy na ciasta i desery w klimacie Snikersa: