Przepyszne, wilgotne ciasto brownie z mąki bambusowej z nutą korzenną i jabłkami – tak zwane „ciasto salceson”. Lekkie, niskowęglowodanowe, aromatyczne i z jabłkami – smakuje nie tylko dla tych na keto! Ciasto z jabłami bez cukru bardzo proste w przygotowniu!
Składniki:
- 100 g mascarpone
- 20 g masła
- 20 g erytrytolu + 30 g inuliny / 40 g erytrytolu
- 20 g błonnika bambusowego
- 30 g kakao / może być 50 g czekolady + 10 g kakao
- 4 jaja
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki przyprawv korzennej – używam tewj „do kawy” z e-superfood
- 2 jabłka pokrojone w plastry
Zamiast mąki bambusowej możesz dać 50-60 g mąki migdałowej.
Przygotowanie:
- Podgrzewajc i mieszając na małym ogniu rozpuść mascarpone, dodaj masło, potem kakao / + czekoladę.
- Ubij białka na sztywną pianę z erytrytolem.
- Dodaj żółtka, sypkie składniki, zamieszaj.
- Na koniec powoli dolewaj czekoladowo maślaną masę, zamieszaj.
- Przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia 3/4 masy. Ułóż jabłka na całej powierzchni i przykiyj resztą ciasta. U mnie forma: 20×25 cm.
- Piecz ok. 20-25 minut w 150 stopniach z teromoobiegiem. Ma być rumiane. UWAGA! Czas pieczenia uzależniony jest od wysokości ciasta i wielkości blachy!
Ciasto jest wilgotne, wręcz rozpadające się. Bardzo lekkie i delikatne. Rozpływa się w ustach. Jabłka, kakao, przyprawy korzenne – prawdziwa eksplozja smaków. Poniżej propozycja bez kakao – klasyczny jabłecznik. Sprawdź też chałkę idealną do smarowania dżemem jeśli chcesz jeszcze mocniej uciąć węgle i mieć ciasto bardziej fit niż keto. Klikając w obrazki przejdziesz do odpowiednich przepisów.