Ciasto Salceson Brownie Korzenne z Jabłkami Keto Low Carb z Mąki Bambusowej

Przepyszne, wilgotne ciasto brownie z mąki bambusowej z nutą korzenną i jabłkami – tak zwane „ciasto salceson”. Lekkie, niskowęglowodanowe, aromatyczne i z jabłkami – smakuje nie tylko dla tych na keto! Ciasto z jabłami bez cukru bardzo proste w przygotowniu!

 

Składniki:

  • 100 g mascarpone
  • 20 g masła
  • 20 g erytrytolu + 30 g inuliny / 40 g erytrytolu
  • 20 g błonnika bambusowego
  • 30 g kakao / może być 50 g czekolady + 10 g kakao
  • 4 jaja
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki przyprawv korzennej – używam tewj „do kawy” z e-superfood
  • 2 jabłka pokrojone w plastry

Zamiast mąki bambusowej możesz dać 50-60 g  mąki migdałowej

Przygotowanie:

  1. Podgrzewajc i mieszając na małym ogniu rozpuść mascarpone, dodaj masło, potem kakao / + czekoladę.
  2. Ubij białka na sztywną pianę z erytrytolem.
  3. Dodaj żółtka, sypkie składniki, zamieszaj.
  4. Na koniec powoli dolewaj czekoladowo maślaną masę, zamieszaj.
  5. Przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia 3/4 masy. Ułóż jabłka na całej powierzchni i przykiyj resztą ciasta. U mnie  forma: 20×25 cm.
  6. Piecz ok. 20-25 minut w 150 stopniach z teromoobiegiem. Ma być rumiane. UWAGA! Czas pieczenia uzależniony jest od wysokości ciasta i wielkości blachy!

 

 

 

Ciasto jest wilgotne, wręcz rozpadające się. Bardzo lekkie i delikatne. Rozpływa się w ustach. Jabłka, kakao, przyprawy korzenne – prawdziwa eksplozja smaków. Poniżej propozycja bez kakao – klasyczny jabłecznik. Sprawdź też chałkę idealną do smarowania dżemem jeśli chcesz jeszcze mocniej uciąć węgle i mieć ciasto  bardziej fit niż keto. Klikając w obrazki przejdziesz do odpowiednich przepisów.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *