Ciasto, w którym mamy do czynienia z kombinacją lekkiego jogurtu z dobroczynną dla jelit inuliną z cykorii będącą prebiotykiem. Ciasto puszyste, ale wilgotne – rozpływające się w ustach i takie, po którym nie powinniśmy mieć rewolucji w brzuszku. Bardzo proste w przygotowaniu – można smarować owocami lub innymi smarowidłami.



Smakowało? Możesz postawić mi wirtualną kawkę! Nawet najmniejsza to 6 jaja do ciasta 🙂 www.buycoffee.to/przeketonowa dzięki 🙂 Jeśli chcesz śledzić moje życie na i widzieć więcej, być na bieżąco – zaobserwuj mnie w mediach społecznościowych. Jestem na Facebooku i na Instagramie.
Składniki:
- 250 g jogurtu greckiego gęstego
- 5 dużych jaj
- 40 g mąki kokosowej
- ok. 120 ml ciepłej wody
- 30 g oleju kokosowego
- 40 g inuliny z cykorii
- 40 g budyniu waniliowego/ śmietankowego bez dodatku cukru
- 40 g erytrytolu – lub ksylitolu
Przygotowanie:
- Wsyp do kubka mąkę kokosową, zalej ciepłą wodą, dodaj olej i wymieszaj dokładnie. Odstaw na bok do przestudzenia.
- Do wiekszej miski masę z pkt. 1 i dodaj wszystkie składniki poza białkami jaj, budyniem i słoidzikiem. Wymieszaj dokładnie na gładki krem.
- Ubij białka na sztywno i dodaj budyń w proszku, wymieszaj.
- Połącz obie masy mieszając energicznie łyżką.
- Przelej do formy wyłożonej papierem. Moja foremka: ceramiczna o wymiarach 15×20 cm.
- Piecz około 40 minut w 150 stopniach z termoobiegiem. Pozostaw w piekarniku chwilę zanim otworzysz.
Polewa: rozpuszczone mascarpone (ok 100 g) zmieszane z jogurtem greckim (ok. 80 g) i kropelki waniliowe.
Jak pominiesz inulinę i olej kokosowy a zmienisz trochę proporcje to otrzymasz super fajny puszysty i mokry serniczek jak chmurka: Tu przepis:


Witam, czy jogurt grecki można zastąpić serkiem twarogowym (taki z wiaderka) ???
Myślę, że tak 🙂