Sketonizowany przeze mnie przepis na popularne „ciasto 3bit” składające się z kakaowego biszkoptowego ciasta przełożonego herbatnikami i kremem. Tutaj zamiast herbatników chrupie nam mąka migdałowa, a krem nie jest wcale gorszy! Latem świetnie skomponuje się z sezonowymi owocami niskowęglowodanowymi jak jagody, czarna poczeczka, truskawki, maliny, borówki czy jeżyny!
Ciasto kakaowe:
- 5 jaj
- 100 g masła
- 4 łyżki kakao nieodtłuszczonego
- 3 łyżki ciemnego kakao
- 5 łyżek erytrytolu lub innego słodzidła
- 2 łyżki izolatu białka serwatkoaego
Przygotowanie:
1. Rozuść masło i dodaj kakao – mieszaj, odstaw.
2. Ubij białka, dodajemy żółtka i pozostałe składniki.
3. Przelej do formy wyłożonej papierem i piecze ok. 45 minut w 150 stopniach z termoobiegiem.
Krem:
400 g mascarpone
100 g masła
100 g kremu migdałowego – może być masło orzechowe, ale migdałowe da moim zdaniem fajniejszy smaczek
+ ok. pół szklanki mąki migdałowej pomiędzy warstwy.
- Rozpuść mascarpone, dodaj masło i wymieszaj, dodać krem migdałowy i jeszcze raz zamieszaj. Ja dodałam jeszcze sól morską, polecam.
- Wstaw do lodówki aż trochę zgętnieje.
Składanie ciasta:
- Przekrój ciasto kakaowe na pół.
- Wysmaruj połową kremu, posyp mąką migdałową, wylej resztę kremu i jeszcze raz wastwa mąki migdałowej (mogą być też orzeszki np. laskowe zamist mielonych migdałów).
- Połóż drugą część ciasta lekko dociskając i wstaw do lodówki.
Mąka migdałowa rekompensuje brak herbatników pomiędzy biszkoptami i kremem. To taka moja wersja bez glutenu i bez cukru. Możesz zrobić z samym kremem.
Kcal w 100 g ok. 433,6
T: 40,56 B: 10,4 WN: 4,5
Znasz takie ciasto? Co myślisz o mojej wersji?
Mnie to przypomina kolejną wersję mlecznej kanapki, tym razem jednak dla fanów gruuuubego biszkopta! Po schłodzeniu smakuje wybornie i co najważniejsze, – dzieci jedzą! 🙂