Ciasto Kakaowe bez Cukru Brownie Keto Fit Low Carb Bez Laktozy Bezglutenowe z Jogurtu Kokosowego

Ciasto wilgotne, lekkie i mocno kakaowe. Myślę, że nasączone kawą mogłoby być idealn,ą bazą pod krem do tiramisu! Przepyszne, lekkie, bez cukru, ale również bez latozy. Użyłam jogurtu kokosowego z Lidla.

Składniki:

  • 300 g jogurtu kokosowego z Lidla
  • 50 g kakao
  • 6 jaj
  • 40 g mąki bambusowej
  • 40 g budyniu waniliowego
  • 30 g inuliny z cykorii
  • 40 g erytrytolu
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie:

  1. Połącz w jednej misce wszystkie składniki poza białkami jaj i erytrytolem i dokładnie wymieszaj. Odstaw.
  2. Ubij białka z erytrytolem na sztywną pianę.
  3. Przełoż ciasto na wyłożoną papierem formę do pieczenia.
  4. Piecz około 35 minut w 150 wstopniach z termoobiegiem. Pozstaw chwilę w piekarniku przed wyjęciem.

Polewa:

  • 100 g jogurtu kokosowego
  • łyżka kakao
  • kropelki Nicks karmelowe do smaku
  • łyżeczka żelatyny rozrobiona w odrobinie ciepłej wody
  • *można dodać sztypę cynamonu lub rozrobić żelatynę w kawie uzyskując ciasto kawowe – wtedy można przełożyć kremem tiramisu dodatkowo 🙂

*Śćięłam „skórkę” by wyrównać ciasto i na to dałam polewę. Moim zdaniem najlepiej smakuje schłodzone.

 

 

Wrzucam wpisy o keto i dziele się wszystkim, co uważam za słuszne – głównie autorskimi przepisami.  Robię to zupełnie za darmo. Natomiast jeśli chcesz wesprzeć możesz postawić mi „kawę” tutaj www.buycoffee.to/przeketonowa dzięki 🙂 Jeśli chcesz śledzić moje życie na i widzieć więcej, być na bieżąco – zaobserwuj mnie w mediach społecznościowych. Jestem na Facebooku i na Instagramie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *