Do ciasta z rabarbarem użyłam lekko zmodyfikowanej proporcji na ciasto z mascarpone z przepisu na pączki biszkoptowe. Ciasto jest mięcitkie, praktycznie bezwęglowodanowe! Idealne na drogę, lekkie i puszyste…można dodawać krem, smarować dżemem lub śmietaną! 
Składniki:
- 100 g mascarpone
- 40 g oleju kokososowego lub MCT
- 20 g erytrytolu (może być mniej lub więcej – spróbuj w trakcie)
- 30 g inuliny
- 30 g błonnika bambusowego
- 30 g budyniu waniliowego bez cukru
- 6 dużych jaj
- szczypta proszku do pieczenia
Przygotowanie:
- Rozpuść serek mascarpone delikatnie podgrzewając i mieszając – połącz w jednolity krem.
- Dodaj do przestudzonej masy olej i sypkie składniki z wyjątkiem erytrytolu. Wymieszaj dokładnie. Dodaj żółtka i jeszcze raz zamieszaj. Odstaw.
- Ubij białka na sztywno z erytrytolem.
- Połącz obie masy na niskich obrotach
- Przelej do formy wyłożonej papierem i dodaj rabarbar – u mnie pokrojony cienko obtoczony w pudrze z erytrytolu – można też dać cynamon. PS. najlepiej wrzucić do ciasta i wymieszać niż dawać na wierzch.
- Piecz ok. 30-35 minut w 150 stopniach z teromoobiegiem lub +20 bez termoobiegu. Wyszły mi dwie keksówki.
Wrzucam wpisy o keto i dziele się wszystkim, co uważam za słuszne – głównie autorskimi przepisami. Robię to zupełnie za darmo. Natomiast jeśli chcesz wesprzeć możesz postawić mi „kawę” tutaj www.buycoffee.to/przeketonowa dzięki 🙂 Jeśli chcesz śledzić moje życie na i widzieć więcej, być na bieżąco – zaobserwuj mnie w mediach społecznościowych. Jestem na Facebooku i na Instagramie.