Ciasto Jak Drożdżówka Keto Bułka Chałka z Rabarbarem Fit Low Carb Bezglutenowe Adaptacja Redukcja

Do ciasta z rabarbarem użyłam lekko zmodyfikowanej proporcji na ciasto z mascarpone z przepisu na pączki biszkoptowe. Ciasto jest mięcitkie, praktycznie bezwęglowodanowe! Idealne na drogę, lekkie i puszyste…można dodawać krem, smarować dżemem lub śmietaną! 

 

Składniki:

  • 100 g mascarpone
  • 40 g oleju kokososowego lub MCT
  • 20 g erytrytolu (może być mniej lub więcej – spróbuj w trakcie)
  • 30 g inuliny
  • 30 g błonnika bambusowego
  • 30 g budyniu waniliowego bez cukru
  • 6 dużych jaj
  • szczypta proszku do pieczenia

 

Przygotowanie:

  1. Rozpuść serek mascarpone delikatnie podgrzewając i mieszając – połącz w jednolity krem.
  2.  Dodaj do przestudzonej masy olej i sypkie składniki z wyjątkiem erytrytolu. Wymieszaj dokładnie. Dodaj żółtka i jeszcze raz zamieszaj. Odstaw.
  3. Ubij białka na sztywno z erytrytolem.
  4. Połącz obie masy na niskich obrotach
  5. Przelej do formy wyłożonej papierem i dodaj rabarbar – u mnie pokrojony cienko obtoczony w pudrze z erytrytolu – można też dać cynamon. PS. najlepiej wrzucić do ciasta i wymieszać niż dawać na wierzch.
  6. Piecz ok. 30-35 minut w 150 stopniach z teromoobiegiem lub  +20 bez termoobiegu. Wyszły mi dwie keksówki.

    Wrzucam wpisy o keto i dziele się wszystkim, co uważam za słuszne – głównie autorskimi przepisami.  Robię to zupełnie za darmo. Natomiast jeśli chcesz wesprzeć możesz postawić mi „kawę” tutaj www.buycoffee.to/przeketonowa dzięki 🙂 Jeśli chcesz śledzić moje życie na i widzieć więcej, być na bieżąco – zaobserwuj mnie w mediach społecznościowych. Jestem na Facebooku i na Instagramie.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *