Proste i szybkie w przygotowaniu ciasteczka migdałowo korzenne idealne do jesiennej herbatki. Skład i przygotowanie podobne do biszkoptów, które już bardzo lubicie. Na świeżo mięciutkie, z czasem lekko twardnieją. Idealne jako pierniki dla tych, którzy nie mogą kakao, czekolady. Zrobisz je w 10 minut!
Składniki na ciacha korzenne:
- 2 jaja
- 20 g budyniu waniliowego/ śmietankowego bez cukru
- 2 łyżki erytrytolu
- Pół łyżeczki pdp
- 8 łyżek mąki migdałowej
- 2 łyżki przyprawy „do kawy” korzennej
- 2 łyżki oleju mct
Przygotowanie:
- Ubij białka z erytrytolem na sztywną pianę.
- Dodaj budyń w proszku i zmiksuj dokładnie.
- Wyłącz mikser, dodaj mąkę migdałową i żółtka i wymieszaj już łyżką – nie za długo – ciasto ma pozostać jak najbardziej puszyste.
- Na koniec dodaj przyprawę korzenną i olej MCT.
- Układaj łyżką ciasto lejąc powoli na środek – nie rozprowadzaj. Pozostaw pomiędzy wolne przestrzenie około 2 cm – ciasteczka się rozrosną.
- Piecz około 5-6 minut w 170 stopniach z termoobiegiem.
Wyszły mi 24 sztuki, ale wszystko zależy od wielkości 🙂
Oczywiście możesz skorzystać z ostatniego przepisu na delicje i zrobić z tych ciastek delicje piernikowe – tworząc domową galaetkę i polewając czekoladą. Kliknij w obrazek poniżej, by przejść do przepisu na delicje, w którym jest przepis na galaetkę i czekoladową polewę.
w ramach współpracy: z kodem PRZEKETONOWA rabat na zakupy w sklepie: