Chałka Bambusowa bez Cukru Bezglutenowa bez Laktozy Przepis Fit Ciasto a’la Drożdowe Keto Low Carb Redukcja Adaptacja

Nowa wersja zdecydowanie ulubionego ciasta użytkowników tej internetowej książki kucharskiej: chałka bambusowa. Teraz opcja bezmleczna dla tych, co nie mogą laktozy! W smaku i konsystencji odtworzona praktcznie 1:1!

Składniki:

  • 250 g jogurtu kokosowego – użytam tego z Lidla
  • 80 g oleju kokosowego ze słoika – w temp. pokojowej lub rozpuszczonego
  • 40 g erytrytolu (może być mniej lub więcej – spróbuj w trakcie)
  • 40 g inuliny z cykorii
  • 40 g błonnika bambusowego
  • 60 g budyniu waniliowego bez cukru
  • 6 dużych jaj
  • łyżeczka proszku do pieczenia

Zamiast mąki bambusowej możesz dać 80-100 g mąki migdałowej. Chociaż struktura i smak ulegnie zmianie.

Przygotowanie:

  1. Przełóż do miseczki jogurt, olej, żółtka, inulinę, budyń i zamieszaj dokładnie
  2. Ubij białka na sztywną pianę z erytrytolem.
  3. Połącz obie masy, dodaj błonnik bambusowy i pdp i zamieszaj dokładnie.
  4. Przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. U mnie 20×20 cm. Nie wyszło wysokie – może być mniejsza forma.
  5. Piecz ok. 30-35 minut w 150 stopniach z teromoobiegiem. Ma być rumiane. UWAGA! Czas pieczenia uzależniony jest od wysokości ciasta i wielkości blachy!

 

Przepis to zmieniona wersja mojej chałki, która ma już ogrom fanów nie tylko w Polsce, lecz na całym świecie: 

Chałka bambusowa Przeketonowej

1 Comments on “Chałka Bambusowa bez Cukru Bezglutenowa bez Laktozy Przepis Fit Ciasto a’la Drożdowe Keto Low Carb Redukcja Adaptacja

  1. Bardzo dobra, moje dzieciaki stwierdziły że najlepsza na świecie i mam im zrobić znowu 😁 zniknęła w mig

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *