Nowa wersja zdecydowanie ulubionego ciasta użytkowników tej internetowej książki kucharskiej: chałka bambusowa. Teraz opcja bezmleczna dla tych, co nie mogą laktozy! W smaku i konsystencji odtworzona praktcznie 1:1!
Składniki:
- 250 g jogurtu kokosowego – użytam tego z Lidla
- 80 g oleju kokosowego ze słoika – w temp. pokojowej lub rozpuszczonego
- 40 g erytrytolu (może być mniej lub więcej – spróbuj w trakcie)
- 40 g inuliny z cykorii
- 40 g błonnika bambusowego
- 60 g budyniu waniliowego bez cukru
- 6 dużych jaj
- łyżeczka proszku do pieczenia
Zamiast mąki bambusowej możesz dać 80-100 g mąki migdałowej. Chociaż struktura i smak ulegnie zmianie.
Przygotowanie:
- Przełóż do miseczki jogurt, olej, żółtka, inulinę, budyń i zamieszaj dokładnie
- Ubij białka na sztywną pianę z erytrytolem.
- Połącz obie masy, dodaj błonnik bambusowy i pdp i zamieszaj dokładnie.
- Przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. U mnie 20×20 cm. Nie wyszło wysokie – może być mniejsza forma.
- Piecz ok. 30-35 minut w 150 stopniach z teromoobiegiem. Ma być rumiane. UWAGA! Czas pieczenia uzależniony jest od wysokości ciasta i wielkości blachy!
Przepis to zmieniona wersja mojej chałki, która ma już ogrom fanów nie tylko w Polsce, lecz na całym świecie:
Bardzo dobra, moje dzieciaki stwierdziły że najlepsza na świecie i mam im zrobić znowu 😁 zniknęła w mig