Robiłam coś podobnego już jako ciasto, teraz wersja wytrawna. Ciasto jest lekkie i puszyste – można robić jako chlebek lub w foremkach, które pewnie zostały zakupione pod tłusty czwartek. Nie uwierzysz, że to z kalafiora!
Składniki:
- 250 g kalafiora
- 30 g izolatu białkowego – ja użyłam pół na pół naturalny i waniliowy
- 5 dużych jaj / 6 mniejszych
- 4 łyżki pasty kokosowej musowej lub rozpuszczonej
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 20 g mąki bambusowej – jeśli użyjesz 50 g izolatu można pominąć
Przygotowanie:
- Ugotuj kalafior, odlej wodę i odstaw do przestygnięcia.
- Kalafior zblednuj na mus. Dodaj rozpuszczoną lub miękką pastę kokosową i potwórz czynność z miksowaniem.
- Ubij białka na sztywno, dodaj żółtka, połącz delikatnie z kremem kalafiorowym i dodaj izolat oraz proszek do pieczenia.
- Przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz około 25-30 minut w 145 stopniach z termoobiegiem – ma się zarumienić. Jeśli pieczesz w foremkach na bajgle/muffiny to wystarczy już około 12 minut – u mnie już po 10 były upieczone *oczywiście sprawdź w trakcie.
Podepnę na dole przepis na słodki chlebek/ciasto z kalafiora, z którego powstał ten przepis.
Wersja na słodko:
Sprawdź też serniczek budyniowy z kalafiora:
Hej , Czym zastąpić izolat białkowy ? 😊