Bułki Keto Low Carb Przepis na Bułeczki z Kalafiora lub Chlebek Zdrowe Pieczywo Inspirowane Cateringiem Dietetycznym

Robiłam coś podobnego już jako ciasto, teraz wersja wytrawna. Ciasto jest lekkie i puszyste – można robić jako chlebek lub w foremkach, które pewnie zostały zakupione pod tłusty czwartek. Nie uwierzysz, że to z kalafiora!

 

Składniki:

  • 250 g kalafiora
  • 30 g izolatu białkowego – ja użyłam pół na pół naturalny i waniliowy
  • 5 dużych jaj / 6 mniejszych
  • 4 łyżki pasty kokosowej musowej lub rozpuszczonej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 20 g mąki bambusowej – jeśli użyjesz 50 g izolatu można pominąć

Przygotowanie:

  1.  Ugotuj kalafior, odlej wodę i odstaw do przestygnięcia.
  2. Kalafior zblednuj na mus. Dodaj rozpuszczoną lub miękką pastę kokosową i potwórz czynność z miksowaniem.
  3.  Ubij białka na sztywno, dodaj żółtka, połącz delikatnie z kremem kalafiorowym i dodaj izolat oraz proszek do pieczenia.
  4.  Przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz około 25-30 minut w 145 stopniach z termoobiegiem – ma się zarumienić. Jeśli pieczesz w foremkach na bajgle/muffiny to wystarczy już około 12 minut – u mnie już po 10 były upieczone *oczywiście sprawdź w trakcie.

Podepnę na dole przepis na słodki chlebek/ciasto z kalafiora, z którego powstał ten przepis.

Wersja na słodko:

Sprawdź też serniczek budyniowy z kalafiora:

 

1 Comments on “Bułki Keto Low Carb Przepis na Bułeczki z Kalafiora lub Chlebek Zdrowe Pieczywo Inspirowane Cateringiem Dietetycznym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *