Brownie z Dyni Zdrowe Ciasto bez Cukru Czekoladowe Przepis Keto Low Carb Mąka Bambusowa

Rozpływające się w ustach ciasto czekoladowe z dyni – jeśli dodasz przyprawy korzenne może być również rewelacyjnym piernikiem. Dodatek glazury z mango bardzo tu pasuje, ale możesz zrobić inną polewę wedle uznania. Mocno czekoladowe, mięciutkie, pyszniutkie!

Skladniki:

  • 200 g mascarpone
  • 50 g masła
  • dynia – moja ważyła 1 kg
  • 80 g czekolady
  • 30 g kakao ciemnego
  • 40 g erytrytolu
  • 30 g inuliny z cykorii *można po prostu więcej erytytolu, ale ja teraz mieszam inulinę z erytrytolem
  • 6 jaj
  • 40 g mąki bambusowej

Przygotowanie:

  1. Pokrojoną dynię *pozbawioną pestek upiecz do miękkości *ok. 12 minut w 180 stopniach. Poczekaj aż przestygnie – skórka łatwiej odchodzi na zimno.
  2. Ściągnij skórkę z dyni i zblenduj na mus. Odstaw.
  3. Rozpuść mascarpone delikatnie podgrzewając i mieszając. Wyłącz kuchenkę, dodaj masło i mieszając połącz w jednolitą masę. Wrzuć czekoladę i mieszając rozpuść ją w serowo maślanej masie. Dodaj kakao i dynię i zblenduj raz jeszcze. Możesz dodać żółtka na koniec i wymieszać je razem.
  4. W oddzielnej misce ubij białka na sztywno z erytytolem.
  5. Połącz obie masy na wolnych obrotach. Dodaj również inulinę i błonnik bambusowy.
  6. Piecz około 35-40 minut w 160 stopniach z termoobiegiem.

Polewa u mnie:

  • 40 ml wody
  • łyżka żelatyny
  • 200 g pulpy mango bez cukru

W ciepłej wodzie rozpuść żelatynę i połącz z musem z mango. Wstaw do lodówki do lekkiego stężenia i polej przestudzone ciasto.

Wymiary foremki u mnie: 15×25 cm.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *