Brownie Dyniowe Musowe Wilgotne Czekoladowe Ciasto Kremowe bez Laktozy z Nutą Pomarańczy Keto Low Carb Przepis bez Glutenu Cukru Orzechów Mąka Bambusowa

Brownie z dyni, w którym nie czuć dyni. Czekoladowe ciasto z tych mokrych, mazistych, rozpływające się w ustach. Banalnie proste w przygotowaniu, przepyszne, Dodałam aromat pomarańczowy, który tu świetnie pasuje i daje efekt ciasta o smaku delicji!

Składniki:

  • 4 duże jaja/ 5 mniejszych
  • ok. 400 g musu z upieczonej wcześniej dyni
  • 80 g czekolady – u mnie ciemna bez cukru
  • 30 g mąki bambusowej *jeśli chcesz mniej mokre daj więcej lub dodaj 30 g budyniu waniliowego bez cukru
  • 30 g kakao ciemnego
  • aromat pomarańczowy *można pominąć
  • 40 g erytrytolu
  • 20 g inuliny z cykorii *można pominąć – dodaj wtedy łyżkę gumy guar – inulina daje słodki naturalny skład, ale również zagęszcza – wtedy również można dać więcej erytrytolu

Przygotowanie:

  1. Pokrojoną dynię pozbawioną pestek upiecz w 180 stopniach do miękkości – ok 15 minut.
  2. Po przestudzeniu pozbądź się skórki z dyni i zblenduj na mus.
  3. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej i zmiksuj z dynią, żółtkami, inulinuną i kakao. Dodaj na koniec mąkę bambusową i wymieszaj dokładnie.
  4. Ubij białka z erytytolem na sztywną pianę i połącz powoli mieszając z musem dyniowo czekoladowym. Dodaj aromat lub upiecz bez.
  5. Piecz ok. 35-40 minut w 170 stopniach z termoobiegiem.

U mnie na górze jest po prostu czekolada. Po wyłączeniu piekarnika położyłam czekoladę i sama się rozpuściła 🙂 Można polać czekoladą rozpuszczoną z masłem lub oeljem kokosowym.

 

Jeśli nie jesteśmy fanami mokrych ciast to jest przepis z zeszłego roku na takie ciasto z podobnych składników: Kliknij w obrazek, by przejść do przepisu 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *