Babka Wielkanocna Keto Czekoladowa Przepis bez Orzechów Low Carb

Przepyszna czekoladowa babka to już moja ostatnia propozycja przed świętami. To również mój świąteczny przysmak do kawusi, który czeka już na odpowiednią porę. Co najważniejsze użyłam tu mąki, którą bez problemu mogą stosować alergicy. Rzadko już używam mąk orzechowych, z czego jestem bardzo dumna, bo mąka bambusowa to zdecydowanie lepsze opcja pod każdym względem.

Składniki:

  • 3 jaja
  • 50 g oleju kokosowego bezzapachowego 
  • 40 g czekolady najlepiej najprawdziwszej ciemnej 
  • 15 g mąki bambusowej
  • 10 g budyniu waniliowego lub czekoladowego bez cukru (proszek)
  • 30 g erytrytolu lub ksylitolu

Przygotowanie:

1. Rozpuszczamy olej kokosowy z czekoladą i odstawiamy.

2. Ubijamy białka z erytrytolem, dodajemy żółtka i pozostałe składniki, mieszamy.

3. Przelewamy do foremek – jeśli nie masz mogą być też na muffinki – czas: około 15 minut 150 stopniach z termoobiegiem.

4. Odczekaj chwilę zanim wyjmiesz z piekarnika – początkowo będą miękkie – wyjmij z foremek dopiero po przestudzeniu.

5. Weź kostkę czekolady lub dwie i smaruj jeszcze ciepłą górę do momentu aż się rozpuści. Możesz oczywiście rozpuścić i polać. Tak się mniej marnuje i nie trzeba zmywać dodatkowego naczynia  

Możesz zastąpić olej kokosowy masłem dokładnie w tej samej proporcji lub zrobić miks jeśli masz któregoś tłuszczu za mało :).

U mnie na górze czekolada ciemna z aromatem karmelowym oraz starte na tarce orzechy makadamia.

Wyszło mi 10 sztuk.

Kcal. ok 300 w 100 g

T: 25 B: 7 Wn: 0,8

Jest to delikatnie zmodyfikowany przepis na murzynek bambo. Wiele innych moich przepisów można zrobić w takiej formie 🙂 .

Życzę zdrowych, spokojnych, ale równocześnie przewesołych świąt i smacznych wypieków jeszcze przed 🙂 .

Sprawdź także pozostałe przepisy na babkę:

Babka chałkowa
Babka cytrynowa

5 Comments on “Babka Wielkanocna Keto Czekoladowa Przepis bez Orzechów Low Carb

  1. Zasugerowałaś mi ten przepis w przeddzień Świąt Wielkanocnych i to był strzał w 10tkę! Babeczki zostały jeszcze do wtorku po świętach, zachowały wszystkie walory (czekały grzecznie w lodówce), nie wyschły ani nie nawilgotniały. Proszek do pieczenia zupełnie nie był potrzebny, – babeczki rosną po dobrze ubitych białkach 🙂

  2. Robilam tą babke na święta- cudo!
    Nawet corci ktora bokiem patrzy na keto bardzo smakowały. Dziekuje 😉

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *