Babka Wielkanocna Cytrynowa Keto Bezglutenowa Ciasto Low Carb Bez Cukru Przemięciutka Przepuszysta Fit

Przepyszna, przemięciutka i przeleciutka babka idelna nie tylko na wielkanoc bez cukru! Maksymalnie zredukowana ilość węglowodanów i kalorii! Nie kupuj! Zrób to samodzielnie i ciesz się smakiem podczas świąt bez zbędnych dodatków , konserwantów i ulepszaczy!

Składniki:

  • 100 g mascarpone
  • 30 g oleju kokosowego
  • 20 g erytrytolu (może być mniej lub więcej – spróbuj w trakcie)
  • 20 g inuliny
  • 30 g błonnika bambusowego
  • 10 g skrobi ziemniaczanej – może być budyń waniliowy
  • 6 dużych jaj
  • szczypta proszku do pieczenia
  • skórka z cytryny lub sok z cytryny lub olejek

 

Przygotowanie:

  1. Rozpuść mascarpone podgrzewając delikatnie i mieszając.
  2.  Dodaj do masy sypkie składniki z wyjątkiem erytrytolu. Wymieszaj dokładnie. Dodaj olej kokosowy i żółtka i jeszcze raz zamieszaj. Odstaw na bok.
  3. Ubij białka na sztywno z erytrytolem.
  4. Połącz obie masy mieszając już łyżką po prostu.
  5. Przelej do formy silonowej – u mnie z Pepco takie jak co roku. Wyszły dwie babki z ww składników.
  6. Piecz ok. 22 minuty w 160 stopniach z teromoobiegiem. Mają być delikatnie wyrośnięte i rumiane.

 

*Przy mini babeczkach wystarczy 12-15 minut pieczenia 🙂

Polewa to po prostu rozpuszczone mascarpone. Na koniec dodałam sok z cytryny i kropelki waniliowe Nicks.

 

Wrzucam wpisy o keto i dziele się wszystkim, co uważam za słuszne – głównie autorskimi przepisami.  Robię to zupełnie za darmo. Natomiast jeśli chcesz wesprzeć możesz postawić mi „kawę” tutaj www.buycoffee.to/przeketonowa dzięki 🙂 Jeśli chcesz śledzić moje życie na i widzieć więcej, być na bieżąco – zaobserwuj mnie w mediach społecznościowych. Jestem na Facebooku i na Instagramie.

Sprawdź inne starsze przepisy na Wielkanoc:

Babka Marmurkowa
Babka Czekoladowa

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *