Przepyszna babka biszkoptowa z kremem pistacjowym polana czekoladą – dubajska czekolada to w końcu hit! Wychodzę na przeciw trendom i bardzo proszę przebabka dubajska – zabłyśnij w te święta i zaskocz rodzinę czymś pysznym i na czasie 🙂
Ciasto to po prostu moja przebabka bez aromatów i soków z cytryny z poniższego przepisu:

Krem pistacjowy składniki:
- 150 g mascarpone
- 50 g masła
- 50 g pasty pistacjowej
- 50 g białej czekolady bez cukru
- kropelki Nicks karmelowe
Przygotowanie kremu do babki dubajskiej:
- Rozpuść mascarpone delikatnie podgrzewając, dodaj miekkie masło i wymieszaj.
- Dodaj rozpuszczoną w kąpieli wodnej białą czekoladę *chyba, że mascarpone będzie na tyle ciepłe co by się dało w kremie rozpuścić 🙂
- Dosłodź kropelkami wedle uznania.
Polewa czekoladowa to po prostu rozpuszczona w kąpieli wodnej czekolada z karmelizowanymi orzeszkami Beketo – po roztopieniu jest wystarczająco rzadka na polewę sama w sobie. Dodałam tylko kilka kropelek karmelowych Nicks 🙂 Użyłam ok. 120 g tej czekolady na dwie babki 🙂
Polałam babkę najpierw odrobiną czekolady i schłodziłam przez chwilę w lodówce. Dzięki temu czekolada zatrzymała krem i nie przepłynął na wylot przez dziurkę babki, ale możesz zrobić inaczej, krem jest dosyć gęsty.
Wrzucam wpisy o keto i dziele się wszystkim, co uważam za słuszne – głównie autorskimi przepisami. Robię to zupełnie za darmo. Natomiast jeśli chcesz wesprzeć możesz postawić mi „kawę” tutaj www.buycoffee.to/przeketonowa dzięki 🙂 Jeśli chcesz śledzić moje życie na i widzieć więcej, być na bieżąco – zaobserwuj mnie w mediach społecznościowych. Jestem na Facebooku i na Instagramie.