Wuzetka Bezglutenowa Bez Cukru Bez Laktozy Keto Low Carb Ciasto z Mąki Kokosowej Kakaowe Ciemny Biszkopt

Serniczek i biszkopt z mąki kokosowej mojego autorstwa już zyskały wielu fanów. Tym razem ciasto kakaowe.Wyszło mocno kakaowe, więc stwierdziłam, że zrobię z tego wuzetkę. Do polewy dodałam dżem i to był świetny pomysł. Użyłam dżemu pomarqańczowego, więc całość wyszła jakby o smaku delicji.

 

 

Wrzucam wpisy o keto i dziele się wszystkim, co uważam za słuszne – głównie autorskimi przepisami.  Robię to zupełnie za darmo. Natomiast jeśli chcesz wesprzeć możesz postawić mi „kawę” tutaj www.buycoffee.to/przeketonowa dzięki 🙂 Jeśli chcesz śledzić moje życie na i widzieć więcej, być na bieżąco – zaobserwuj mnie w mediach społecznościowych. Jestem na Facebooku i na Instagramie.

 

Składniki na ciasto:

  • 5 jaj
  • 3 łyżki kakao – mogą być dwie – wyszło mocno kakaowe – tylko wtedy też odrobinę oleju mniej 🙂 gdzieś o 10 ml
  • 50 g mąki kokosowej
  • 20 g budyniu waniliowego (proszek) bez dodanego cukru
  • 40 g erytrytolu
  • 100 ml wody ciepłej
  • 60 ml oleju mct płynnego

Przygotowanie:

  1. Wsyp mąkę kokosową do szklanki i zalej wodą (ciepłą), wymieszaj, odstaw do przestudzenia.
  2. Ubij 4 białka z erytrytolem (użyłam w pudrze), dodaj budyń, ubijaj jeszcze przec chwilę i odstaw.
  3. Przestudzoną „kaszkę” z mąki kokosowej przełóż do oddzielnej miski. Dodaj do tego kakao, żółtka jaj, jedno całe jajko oraz olej i wymieszaj dokładnie. Ma być ani rzadkie – ani gęste – taki mus.
  4. Połącz obie masy mieszając już łyżką i przelej do formy wyłożonej papierem. Piecz około 35-40 minut w 160 stopniach z termoobiegiem.

Krem:

To po prostu 400 g mleczka kokosowego gęstego (krem) i 2,5 łyżki żelatyny rozrobionej w ok. 60 ml wody. Po prostu rozpuściłam żelatynę i połączyłam mikserem z mleczkiem przez chwilę ubijając śmietankę z kokosa, Doslodziłam kropelkami Nicks.

Oczywiście można użyć śmietanki lub mascarpone czy też połączyć kokos z mascarpone – poł na pół – tak też polecam!

Polewa:

ok. 80 g czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej połączonej z dżemem pomarańczowym – mniej więcej pół na pół 🙂

 

Przepis powstał na bazie przebiiszkoptu z mąki kokosowej sprawdź – niektórzy mówią, że najlepszy!

Przepis na biszkopt z mąki kokosowej

A tu serniczek:

Serniczek jogurtowy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *