Przepyszna, przemięciutka i przeleciutka babka idelna nie tylko na wielkanoc bez cukru! Maksymalnie zredukowana ilość węglowodanów i kalorii! Nie kupuj! Zrób to samodzielnie i ciesz się smakiem podczas świąt bez zbędnych dodatków , konserwantów i ulepszaczy!
Składniki:
- 100 g mascarpone
- 30 g oleju kokosowego
- 20 g erytrytolu (może być mniej lub więcej – spróbuj w trakcie)
- 20 g inuliny
- 30 g błonnika bambusowego
- 10 g skrobi ziemniaczanej – może być budyń waniliowy
- 6 dużych jaj
- szczypta proszku do pieczenia
- skórka z cytryny lub sok z cytryny lub olejek
Przygotowanie:
- Rozpuść mascarpone podgrzewając delikatnie i mieszając.
- Dodaj do masy sypkie składniki z wyjątkiem erytrytolu. Wymieszaj dokładnie. Dodaj olej kokosowy i żółtka i jeszcze raz zamieszaj. Odstaw na bok.
- Ubij białka na sztywno z erytrytolem.
- Połącz obie masy mieszając już łyżką po prostu.
- Przelej do formy silonowej – u mnie z Pepco takie jak co roku. Wyszły dwie babki z ww składników.
- Piecz ok. 22 minuty w 160 stopniach z teromoobiegiem. Mają być delikatnie wyrośnięte i rumiane.
*Przy mini babeczkach wystarczy 12-15 minut pieczenia 🙂
Polewa to po prostu rozpuszczone mascarpone. Na koniec dodałam sok z cytryny i kropelki waniliowe Nicks.
Wrzucam wpisy o keto i dziele się wszystkim, co uważam za słuszne – głównie autorskimi przepisami. Robię to zupełnie za darmo. Natomiast jeśli chcesz wesprzeć możesz postawić mi „kawę” tutaj www.buycoffee.to/przeketonowa dzięki 🙂 Jeśli chcesz śledzić moje życie na i widzieć więcej, być na bieżąco – zaobserwuj mnie w mediach społecznościowych. Jestem na Facebooku i na Instagramie.
Sprawdź inne starsze przepisy na Wielkanoc:

