Piernik z Cukinii Przepis na Ciasto bez Cukru Keto Fit Low Carb z Mąki Bambusowej Bezglutenowe

Sernik z cukinii już niektórzy bardzo tu lubią. Teraz czas na coś nowego – piernik z cukinii – bez cukru i keto! Nie czuć ani trochę cukinii, jest wilgotne, ale da się chwycić w ręce. Najlepiej smakuje z polewą czekoladową. Można jeszcze pokusić się o posmarowanie dżemem przed polewą dla jeszcze lepszych uniesień podniebienia.

 

Składniki:

 

  • 150 g mascarpone
  • szklanka musu z cukinii (wcześniej obrałam i pozbawiłam pestek – następnie starłam i zblendowałam na puree
  • 40 g erytrytolu (może być mniej lub więcej – spróbuj w trakcie)
  • 50 g błonnika bambusowego
  • 50 g izolatu białka  waniliowego – u mnie standardowo Beketo
  • 2 łyżki mieszanki korzennej – u mnie tradycyjnie „do kawy”
  • 2 łyżki kakao
  • 6 dużych jaj
  • 30 g inuliny z cykorii – można pominąć
  • łyżka gumy guar – można pominąć

Przygotowanie:

  1. Obierz cukinię i pozbaw pestek i miękkiego środka jeśli taka z ogródka duża. Zetrzyj na tarce i zblednuj na mus *lub pokrój na kawałki i zmiksuj. Odstaw
  2. Rozpuść mascarpone delikatnie podgrzewając mieszając energicznie. Wyłącz kuchenkę, wrzuć mus z cukinii i wszystkie składniki poza białkami jaj i erytrytolem. Wymieszaj dokładnie
  3. Ubi białka z erytrytolem na sztywną pianę.
  4. Połącz obie masy na wolnych obrotach.
  5. Piecz około 40-45 minut w 160 stopniach z termoobiegiem.

1 Comments on “Piernik z Cukinii Przepis na Ciasto bez Cukru Keto Fit Low Carb z Mąki Bambusowej Bezglutenowe

  1. Dziękuję za przepis! Brzmi ciekawie. Będę musiała wypróbować 😍 spotkałam się z ciastem czekoladowym z czerwoną fasolką w środku, ale jeszcze nie z cukinią ~

    Haha, a z ciekawości bo szukam i nie mogę nigdzie znaleźć… masz może jakieś przepisy na rogaliki albo kruche ciasto na spód? Jak piekę z Twoich przepisów, to zawsze wszystko wychodzi i nie muszę się bać, że będzie zakalec 😘 wszyscy też się zajadają 🤤🤤

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *