Sernik z cukinii już niektórzy bardzo tu lubią. Teraz czas na coś nowego – piernik z cukinii – bez cukru i keto! Nie czuć ani trochę cukinii, jest wilgotne, ale da się chwycić w ręce. Najlepiej smakuje z polewą czekoladową. Można jeszcze pokusić się o posmarowanie dżemem przed polewą dla jeszcze lepszych uniesień podniebienia.
Składniki:
- 150 g mascarpone
- szklanka musu z cukinii (wcześniej obrałam i pozbawiłam pestek – następnie starłam i zblendowałam na puree
- 40 g erytrytolu (może być mniej lub więcej – spróbuj w trakcie)
- 50 g błonnika bambusowego
- 50 g izolatu białka waniliowego – u mnie standardowo Beketo
- 2 łyżki mieszanki korzennej – u mnie tradycyjnie „do kawy”
- 2 łyżki kakao
- 6 dużych jaj
- 30 g inuliny z cykorii – można pominąć
- łyżka gumy guar – można pominąć
Przygotowanie:
- Obierz cukinię i pozbaw pestek i miękkiego środka jeśli taka z ogródka duża. Zetrzyj na tarce i zblednuj na mus *lub pokrój na kawałki i zmiksuj. Odstaw
- Rozpuść mascarpone delikatnie podgrzewając mieszając energicznie. Wyłącz kuchenkę, wrzuć mus z cukinii i wszystkie składniki poza białkami jaj i erytrytolem. Wymieszaj dokładnie
- Ubi białka z erytrytolem na sztywną pianę.
- Połącz obie masy na wolnych obrotach.
- Piecz około 40-45 minut w 160 stopniach z termoobiegiem.
Dziękuję za przepis! Brzmi ciekawie. Będę musiała wypróbować 😍 spotkałam się z ciastem czekoladowym z czerwoną fasolką w środku, ale jeszcze nie z cukinią ~
Haha, a z ciekawości bo szukam i nie mogę nigdzie znaleźć… masz może jakieś przepisy na rogaliki albo kruche ciasto na spód? Jak piekę z Twoich przepisów, to zawsze wszystko wychodzi i nie muszę się bać, że będzie zakalec 😘 wszyscy też się zajadają 🤤🤤