Babka Wielkanocna Cytrynowa Przepis na Ciasto z Mąki Bambusowej Keto Low Carb Bezglutenowe Święta

Nowa ulepszona babka – tym razem mniej wilgotna a bardziej puszysta – kto korzystał rok temu będzie mógł mieć jeszcze bardziej smaczne święta! Wcale nie odbiega smakiem od tych tradycyjnych! Można robić w dużej formie lub w małych babeczkach idealnych do koszyczka!

 

Składniki na dużą foremkę (kupiłam teraz w Pepco):

  • 80 g mascarpone
  • 20 g masła
  • 40 g erytrytolu
  • 20 g błonnika bambusowego
  • 20 g budyniu waniliowego bez cukru
  • 4 jaja
  • aromat cytrynowy, może być skórka

dodatkowo polewa:

80 g mascarpone + 30 g masła + sok z cytryny i krople ze stweią

Przygotowanie:

  1. Rozpuść mascarpone z masłem do kremowej konsystencji delikatnie podgrzewając i mieszając. Odstaw.
  2. Ubij białka z erytrytolem, dodaj żółtka, sypkie składniki, maślany krem oraz aromat.
  3. Przelej do foremki – u mnie silikonowa z Pepco i piecz około 20 minut w 150 stopniach z termoobiegiem.
  4. Polewa: tak samo jak do ciasta: rozpuść mascarpone z masłem i na koniec dodaj sok z cytryny i słodzik. Polej ciasto i gotowe!

 

9 Comments on “Babka Wielkanocna Cytrynowa Przepis na Ciasto z Mąki Bambusowej Keto Low Carb Bezglutenowe Święta

  1. Babeczka smaczna, tylko następnym razem dam mniejsze jajka 😉🤪. Na Święta będzie idealna.

  2. Upiekłam w formie babeczek do koszyczka. Przepis super, a babeczki przepyszne 🙂 Napewno zagoszczą u mnie jako baza do innych wariacji na „coś do kawki” 🙂

  3. Babka jest rewelacyjna przepychota polecam mogłabym zjeść całą na raz 😋😋😋😋

  4. Kupiłam foremkę specjalne na te babkę więc chyba czas się za nia wziąć bo wygląda pięknie 😎

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *