Nowa ulepszona babka – tym razem mniej wilgotna a bardziej puszysta – kto korzystał rok temu będzie mógł mieć jeszcze bardziej smaczne święta! Wcale nie odbiega smakiem od tych tradycyjnych! Można robić w dużej formie lub w małych babeczkach idealnych do koszyczka!
Składniki na dużą foremkę (kupiłam teraz w Pepco):
- 80 g mascarpone
- 20 g masła
- 40 g erytrytolu
- 20 g błonnika bambusowego
- 20 g budyniu waniliowego bez cukru
- 4 jaja
- aromat cytrynowy, może być skórka
dodatkowo polewa:
80 g mascarpone + 30 g masła + sok z cytryny i krople ze stweią
Przygotowanie:
- Rozpuść mascarpone z masłem do kremowej konsystencji delikatnie podgrzewając i mieszając. Odstaw.
- Ubij białka z erytrytolem, dodaj żółtka, sypkie składniki, maślany krem oraz aromat.
- Przelej do foremki – u mnie silikonowa z Pepco i piecz około 20 minut w 150 stopniach z termoobiegiem.
- Polewa: tak samo jak do ciasta: rozpuść mascarpone z masłem i na koniec dodaj sok z cytryny i słodzik. Polej ciasto i gotowe!
WoW!!!! Na świeta idealna! Przepyszna i wilgotna tak jak lubię!!!!
super bardzo smaczma
Babeczka smaczna, tylko następnym razem dam mniejsze jajka 😉🤪. Na Święta będzie idealna.
Chyba na święta zrobię 🥰
Zrobię i tą wersję , a co tam 😁
Super szybki przepis ☺️ delicious🤤
Upiekłam w formie babeczek do koszyczka. Przepis super, a babeczki przepyszne 🙂 Napewno zagoszczą u mnie jako baza do innych wariacji na „coś do kawki” 🙂
Babka jest rewelacyjna przepychota polecam mogłabym zjeść całą na raz 😋😋😋😋
Kupiłam foremkę specjalne na te babkę więc chyba czas się za nia wziąć bo wygląda pięknie 😎