Unikam tego typu produktów jak kajmak – choćby bez cukru to wciąż wysoko przetworzony produkt i skoncentrowana dawka zmodyfikowanego mleka w proszku. Wymyśliłam taki deser, który mimo wszystko wpisuje się w makro diety keto czy low carb, ale jednak odradzałabym takie dodatki jak kajmak mimo, że bez cukru na samym początku diety niskowęglowodanowej a już w szczególności przy adaptacji do diety ketogeniczej. Z uwagi na zawartość już sporej ilości mleka postawiłam na mleczko kokosowe, które dało bardzo przyzwoity balans smaków w tym wszystkim.
Składniki:
- 400 g mleczka kokosowego bez cukru gęstego pełnotłustego
- 200 g mąki migdałowej
- kajmak bez cukru w słoiku – użyłam z Krukam (około pół słoiczka)
- guma guar – do masy – dałam łyżeczkę, ale dodawaj powoli – w zależności od gęstości mleczka kokosowego – w razie potrzeby więcej – u mnie było mega gęste mleczko już – jeśli nie chcesz kremowej konsystencji można użyć około 2 łyżki żelatyny
- słodzidło wedle potrzeby (dla mnie już kajmak był wystarczająco słodki)
- 20 g czekolady do polewy (opcjonalnie)
- 10 ml oleju kokosowego (do polwy)
Przygotowanie:
- Podgrzej mleczko kokosowe by rozpuścić w nim żelatynę lub jeśli używasz gumy guar po prostu rozpuść kajmak i wymieszaj dokładnie (około 2 łyżki kajmaku lub więcej wedle uznania do smaku). Po rozpuszczeniu kajmaku w mleczku dodaj gumę guar (chyba, że była wcześniej żelatyna – albo żelatyna, albo guma guar – ja użyłam gumy). Zmiksuj dokładnie uzyskując odpowiednią gęstość. Odstaw do przestudzenia.
- Wsyp do głębokiej miseczki mąkę migdałową i dodaj 2 łyżki kajmaku – połącz formując ciasto – ugniatając dłonią.
- Wyłóż do formy wyłożonej papierem tworząc spód. Ja wyciągnęłam na boki tworząc objęcia dla kremu.
- Wyłóż w miarę gęsty krem lub lekko stężoną chmurkę.
- Na górze są kleksy z rozpuszczonej w kąpieli wodnej czekolady z olejem kokosowym i jeszcze łyżką kajmaku. Wylałam łyżką gęsty krem i wywinęłam nią kilka figli dla dekoracji.
Polecam dać więcej mleczka kokosowego (nawet 600 g) lub mniej spodu. Spód daje trochę posmak marcepanowy, a sama góra może być wykorzystana do stworzenia latem pysznych lodów lub do innego deseru – ciasta!
Krem nie jest zwarty – uchwyciłam do zdjęcia, ale konsystencja jest kremowa raczej do jedzenia widelczykiem. Jeśli ma być zwarte użyj żelatyny zamiast gumy guar. Do momentu wyliczenia nie byłam pewna czy to makro będzie dobrze wyglądało.
Także policzyłam makro, bo jednak z cukrem czy bez cukru to wciąż kajmak. Nie jestem fanką takich produktów, ale na prośbę kupiłam i wymyśliłam przepis.
Kcal całości ok. 2415
T: 210,6 B: 63,9 Wn: 51,2
w 100 g ok. 317,8
T: 27,7 B: 8,4 Wn: 6,7
Przepysznie wygląda!!!
to ciacho wleci na święta 🙂