Kokobrownie to jedno z pierwszych ciast jakie robiłam na keto. Na blogu dopiero teraz, ale jest to chyba jedno z bardziej lubianych ciast od Przeketonowej! Do jego wykonania nie musisz mieć żadnych wymyślnych składników! Wychodzi nawet największym amatorom wypieków! Można wymieniać kokos na orzechy!
Składniki:
- 5 dużych jaj
- 150 g masła
- 100 g czekolady gorzkiej bez cukru
- 100 g wiórków kokosowych (można zmielić) / możesz zamienić na 140 g mąki migdałowej / 120 g orzechów laskowych mielonych / miks
- Słodzidło wedle uznania – ja dodaję około 50 g erytrytolu
- Opcjonalnie polewa
Przygotowanie:
- Rozpuść czekoladę z masłem w kąpieli wodnej. Odstaw do przestudzenia. Jeśli chcesz by wiórki mniej chrupały możesz wsypać do czekoladowej masy (jeszcze ciepłej).
- Ubij białka ze słodzidłem na sztywno. Dodaj żółtka i pozostałe składniki.
- Przelej do formy wyłożonej papierem i piecz około 35 minut w 150 stopniach z termoobiegiem.
Czemu wcześniej nie znałam tego? Mój błąd .Takie proste i pyszne.
To było u mnie również pierwsze ciasto na keto, tylko moje siadło okropnie, ale było pyszne, a mnie przepełniała duma z jego stworzenia. twój przepis to pewniak – zawsze wyrasta, zawsze smakuje tak samo dobrze. Klasyk nie do zepsucia 🙂
Pyszny ❤️ taki murzynek mocno czekoladowy . Bardzo polecam szybkie i minimum składników aż szok że nie ma tu ani grama mąki
Bardzo smaczne! Trochę dłużej piekłam, bo było mokre w środku…