Najlepsza jagodzianka jaką kiedykolwiek na keto udało mi się zrobić. Powiem więcej – praktycznie nie ma węglowodanów i można je wcinać zarówno na keto adaptacji jak i redukcji czy też totalnie nie będąc na diecie keto – smakuje wszystkim! Totalnie odchudzone ciasto, które smakuje jak tradycyjna drożdżówka. Spróbuj, a się przekonasz!
Składniki:
- 100 g mascarpone
- 20 g masła
- 30 g błonnika bambusowego
- 20 g budyniu waniliowego bez cukru – dałam jagodowy tym razem
- 30 g erytrytolu (może być mniej lub więcej – spróbuj w trakcie)
- 4 duże jaja
- szczypta proszku do pieczenia
- owoce lub dżem – u mnie około 100 g jagód
Zamiast mąki bambusowej możesz dać 40-50 g mąki migdałowej. Smaczniejsze i bardziej chałkowate jednak będzie z mąką bambusową. Polecam zakupić. Przyda się w moich najlepszych przepisach.
Przygotowanie:
- Przełóż do małego garnuszka mascarpone i masło. Delikatnie podgrzewając i mieszając jednocześnie rozpuść i połącz w jednolitą masę. Odstaw (nie dajemy gorącego płynu do ciasta – musi chwilę przestygnąć – w tym czasie ubijesz białka).
- Ubij białka na sztywo z erytrytolem.
- Dodaj do białej żółtka, sypkie składniki, wymieszaj.
- Na koniec powoli dolewaj maślano serową masę. Połącz na niskich obrotach lub po prostu łyżką. Dodaj proszek do pieczenia.
- Przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. U mnie 15×25 cm – nie było wysokie, więc forma może być mniejsza.
- Ułóż delikatnie owoce lub dżem.
- Piecz ok. 30-35 minut w 150 stopniach z teromoobiegiem. *Czas pieczenia jest uzależniony od wysokości ciasta.
Makro całej blachy kcal około: 1096
T: 85,8 B: 36,6 W: 27,8
w 100 g ok. 195
T: 15,3 B: 6,4 Wn: 4,8
witam. upiekłam i wyszło przepyszne ,od dawna nie jadłam takiego ciasta o smaku ciasta a nie mąki lnianej lub babki plesznik. pozdrawiam
Idealnie, akurat dzisaj byłam na jagodach. Jutro rano na pewno zrobię 🤤🤤🤤
Ciasto rewelacja!!!!!!!!🤩 bardzo dziękuję za przepis 👏👏👏👏 serdecznie pozdrawiam.
Z braku jagód ciasto zrobione z borówkami i to prawdziwa petarda! Borówki dodały dodatkowej słodyczy, nie rozleciały się w trakcie pieczenia, a pesteczki zmiękły. Sztos!
Nie miałam budyniu, ale użyłam w takich samych proporcjach białko WPC i ciasto jest przepyszne! Dziękuję za przepis 🙂
Pyszne!!
Nie smakują mi ciasta na mące migdałowej, a to jest inne. Zrobiłam ze świeżymi borówkami, będzie u mnie gościć często bo to pierwsze które mi naprawdę smakuje .
Pozdrawiam ☺️
Zrobiłam dziś ze świeżymi truskawkami, rozeszlo się jak 'swieze bułeczki ’ 🤭😋
Dobrze że schowałam sobie kawałek 🤫🙈