Fit Marshmallows Pianki bez Cukru na 4 Różne Sposoby Przepis Keto Low Carb

Pianki co prawda mniej gumisiowate od tych sklepowych, ale zależało mi, by byly zarówno smaczne i zdrowe i jednocześnie nieprzesłodzone. Robiłam je już na kilka sposobów, którymi się tu podzielę. Myślę, że każdy znajdzie swoją ulubioną wersję.

Klasyczne puszyste – napowietrzone chmurki.

Składniki na najbardziej zbliżone do oryginału pianki bez cukru:

  • galaretka bez cukru
  • 3 białka jaj
  • 400 ml wody
  • słodzidło wedle uznania – dałam 30 g erytrytolu
  • budyń waniliowy bez cukru – polecam Celiko lub Amylon. Raz próbowałam marketowy Gelwe to tragedia – niby bez dodatku cukru, ale paskudny sztuczny smak i pianki puszczały soki.

Przygotowanie:

  1. Zagotuj wodę i wlej wrzątek do szklanki/miseczki.
  2. Wsyp galaretkę mieszając energicznie. Odstaw do delikatnego przestudzenia.
  3. Ubij białka z erytrytolem lub ksylitolem na sztywną pianę.
  4. Ubij na pianę samą galaretkę.
  5. Powoli dodawaj pianę z galaretki do białek miksując nieustannie.
  6. Tutaj są dwa sposoby – możesz dodać od razu budyń w proszku lub dać tyloko do posypania na koniec. Obie wersje są pycha.
  7. Przełóż puch do formy wyłożonej papierem i odstaw w suche miejsce – temperatura pokojowa.
  8. Po kilku godzinach przerzuć na drugą stronę i powtórz czynność posypując delikatnie budyniem w proszku puch. Przykryj teraz papierem, Odstaw na trochę jeszcze.
  9. Pokrój w kwadraty i obtocz je w skrobi – to pozwoli im nie popłynąć. Między kwadratami powinny być przestrzenie mimo wszystko. Nie posypuj już słodzikiem szczególnie w pudrze – wtedy puszczą wodę.

Inny sposób to jak ja to nazywam – pianki ze smietanki.

Robisz wszystko jak wyżej, ale łączysz pianę z galaretki z ubitą śmietanką.

Różnica jest w ilości wody do galaretki – dajesz 1/4 szklanki tylko po to, by się rozrobiła galaretka.

Poszedł mały kubek śmitanki czyli 200 g.

Też pyszne i nie trzeba tak długo czekać :). Tu użyłam foremek silikonowych.

To samo możesz zrobić z mascarpone – z tym, że mascarpone nie trzeba ubijać.

Możesz także pominąć ubijanie śmietanki. Będzie coś na wzór ptasiego mleczka.

Już nie takie puszyste, ale wciąż pyszne – bardzo pasuje biała czekolada. W przypadku dodania czekolady nie trzeba dosładzać.

Możesz też podgrzać śmietankę i w niej rozpuścić galaretkę.

Po przestudzeniu wystarczy miksowac przez chwilę i się napowietrzy. Możesz zrobić z efektem straciatella dając stratą czekoladę do środka.

Galaretka bez Cukru + Przepis na Ekspresowe Ptasie Mleczko Owocowe Straciatella

Jeśli chodzi o klasyczne białkowe marsmallows ważna jest jakość jaj. Przede wszystkim należy sparzyć/ wymyć porządnie skorupki. Ja mam jaja prosto od kurki ze sprawdzonego źródła, jestem spokojna, ale uważajcie na jaja. Miałam kiedyś salmonellę i jeśli decydujemy się na robienie pianek z białek niech to będą porządne i jakościowe jaja.

Który sposób przemawia do Ciebie najbardziej?

2 Comments on “Fit Marshmallows Pianki bez Cukru na 4 Różne Sposoby Przepis Keto Low Carb

  1. Podziwiam, że udało Ci się zrobić tyle rodzajów pianek, bo ja próbowałam kilka razy i w końcu się poddałam 😀 Ostatnie dwa rodzaje absolutnie trafiają w moje gusta.

  2. To był mój jeden z pierwszych deserów jakie od Ciebie zrobiłam. Muszę zrobić jeszcze raz bo dzieci były zachwycone 😍

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *