Brownie Dyniowe Przepis Keto Ciasto Low Carb bez Cukru bez Mąki 4 Składniki

Przepis na fantastyczne brownie z dyni, które może być równocześnie świetnym klimatycznym piernikiem z charakterem. Dynia nadaje tu jeszcze większej delikatności i więcej miękkości. Bardzo zdrowe ciasto. Smakuje również antyfanom dyni – zupełnie nie do rozpoznania! Sposób na niejadków!

Składniki:

  • 4 jaja
  • 400 g dyni
  • 100 g czekolady (w zależności od tego jaka czekolada to słodzidło do smaku)
  • Czekolada była ciemna, więc dałam 50 g erytrytolu

Przygotowanie :

1. Dynię pozbawioną pestek piecz w 180 stopniach przez około 35 minut.

2. Zdejmij skórkę z dyni i zblenduj i połączycz z roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą. Dodaj od razu żółtka i zmiksuj na gładki krem.

3. Ubij białka z erytrytolem na sztywną pianę i połącz z czekoladowo dyniową masą już łyżką lub na najniższych obrotach mikserem.

Można dodać 3 łyżki cynamonu i łyżkę kardamonu i wyjdzie przepyszny piernik. Może być też szczypta chilli kayene i imbiru.

4. Wysmaruj delikatnie papier tłuszczem. Piecz ok. 40 minut w 150 stopniach z termoobiegiem.

Krem to:

Pół małego opakowania mascarpone roztopione na krem + odrobiną żelatyny i kilka kropel aromatu karmelowego. Jesli robisz jako piernik to możesz sypnąć też odrobinę cynamonu do polewy.

Odczarowuję dynię – można przemycić fajnie dzieciakom w taki sposób. Ba – dzieci moich przyjaciół były zachwycone tym ciastem. Win-win – owiane złą sławą wśród maluchów warzywo fantastycznie przemycone i ciacho mocno czekoladowe bardzo smakuje! Wkrótce wrzucę również ciasto marchewke, które jest równeiż bardzo smaczne. A może jeszcze inne warzywa da się przemycić do ciasta?

Jeśli i Tobie uda się zachwycić dziecko tym ciastem daj znać koniecznie.

Masz inne sposoby na oszukanie niejadka?

kcal w 100 g ok. 152 (całość ma ok 900 g)

T: 12,22 B: 5,4 Wn: 4,65

jako piernik:

Kcal w 100 g ok. 168 T: 12,7 B: 5,4 Wn: 4,1

6 Comments on “Brownie Dyniowe Przepis Keto Ciasto Low Carb bez Cukru bez Mąki 4 Składniki

  1. Zupełnie nie pomyślałam, że można wykorzystać puree z dyni również w brownie! Przepis jak zawsze prosty, minimum składników, a wielki efekt, będę robić!

  2. Jak zjem ciasto chmurkę z cukinii to zrobię te dyniowe bo uwielbiam dynię i leży i czeka😄

      • Dziękuję:) Moje jest bardziej płynne, bo dodaję miodu. Zagęszczam więc mąką kokosową i wychodzi cudownie serniczkowy smak.

        A, dodaję też trochę likieru, w którym moczyły się suszone maliny i goji. Kwaskowa nutka super robi. Dziękuję za ten przepis – odkąd upiekłam pierwsze ciasto, piekę co 3-4 dni, bo szybko znika, mimo że podwoiłam składniki, żeby nie piec co drugi dzień 😀

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *