Przepis na Keto Piernik na Powidłach bez Cukru idealny nie tylko na Święta

Uprzejmie ogłaszam, że to najlepszy piernik jaki robiłam i to ten zaszczyci moich gości w święta. Do ciasta dodałam prawie cały słoiczek powideł. Zostawiłam dwie łyżki na górę. Na górze też czekolada ciemna roztopioną w kąpieli wodnej z odrobiną masła i cynamonu. Od powideł jest wilgotny, pełen smaku, delikatny.

Składniki

  • 6 jaj
  • 50 g masła
  • 50 g mascarpone
  • Słoik powideł najlepiej bez cukru (może być inny smak lub dżem) taki mały standardowy słoiczek ok 200 g
  • Pół szklanki mąki bambusowej
  • 100 g czekolady
  • 3 łyżki cynamonu
  • Łyżka kardamonu
  • Szczypta chilli pieprzu kayane, gałki muszkatołowej i imbiru
  • Erytrytol lub inne słodzidło do smaku. Dałam ok 4 łyżki
  • (opcjonalnie) Pół łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie:

  1. Zaczynamy od rozpuszczenia razem masła i mascarpone i zmieszania z czekoladą (mały ogień). Odstawiamy.
  2. Ubijamy białka ze słodzidłem i łączymy z masą czekoladową i pozostałymi składnikami.
  3. Pieczemy 30-35 minut w 150 stopniach z termoobiegiem.
  4. Na koniec posmarowałam pozostawioną częścią powideł i polałam czekoladą.

Pomijając przyprawy korzenne możesz zrobić z tego po prostu brownie z nutą owoców.

2 Comments on “Przepis na Keto Piernik na Powidłach bez Cukru idealny nie tylko na Święta

  1. Przepis nie odbiega praktycznie wcale od tradycyjnego piernika staropolskiego, a zrobiony na święta idealnie wtopił się w towarzystwo nie-keto ciast i dostał najlepszy możliwy komplement „fajny piernik, nie za słodki” 😀

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *