10 Najlepszych Czekolad bez Cukru Pod Względem Składu i Smaku

Przechodząc na dietę – czy to na keto low carb – czy każdą inną jeśli wykluczamy cukier ze swojego menu to przychodzi prędzej czy później czas, gdy myślimy o czekoladzie. Kochamy słodycze, więc skoro są zdrowsze alternatywy to nie musimy z nich całkowicie rezygnować. Na swojej drodze z dbaniem o zdrowie spotkałam już wiele takich produktów. Często dostaję zapytania: Jaką czekoladę bez cukru polecasz? Jaka keto czekolada jest ok? Na co zwracać uwagę w składzie? Postanowiłam poświęcić czekoladzie bez cukru wpis, w którym polecę wam swoje ulubione i to z czystym sumieniem.

Na co zwracać uwagę przy wyborze czekolady?

  1. Zawartość kakao.

Czekolada ma nie tylko smakować, lecz przede wszystkim być czekoladą czyli mieć odpowiednią ilość kakao. Moim zdaniem prawdziwa czekolada, która dostarczy nam wrażeń smakowych i wpłynie pozytywnie na dietę to taka z zawartością kakao w czekoladzie przynajmniej 40%. Kakao bowiem jest bardzo zdrowe. Prawdziwa także czekolada na pierwszym miejscu w składzie ma kakao w formie ziaren lub miazga kakaowa. Odpowiednie spożycie dostarczy wielu minerałów do organizmu. Także jedząc czekoladę nie tylko podnosimy poziom serotoniny i czujemy spełnienie po spożyciu, ale dostarczamy między innymi magnezu, sodu, wapnia, potasu, ryboflawiny, niacyny, żelaza, witamin z grupy A,E i B.

2. Substancje słodzące

Nie muszę przypominać, że czekolada na keto to tylko i wyłącznie taka bez dodatku cukru. Niestety poza tym, że czekolada może mieć cukier biały, trzcinowy, syrop klonowy to może mieć substancje słodzące wpływające na glikemię i jelita. Uważaj na maltitol – poza tym, że może wpłynąć na glikemie, czego nie chcemy będąc w ketozie (lub jeszcze nie będąc) czy też po prostu dbając o poziom insuliny może nas przyprawić brzydko mówiąc o sraczkę. Wybierajmy czekolady, które są słodzone: erytrytolem, stweią, ksylitolem, inuliną. To te właśnie słodzidła mają niski indeks glikemiczny i są bezpieczne dla jelit. Inulina jest także prebiotykiem, zatem pożywką dla jelit – ale o tym jeszcze opowiem. Jeśli masz na przykład problem z zaparciami to inulina może pomóc.

Zatem kierując się powyższymi aspektami oraz wrażeniami moich subiektywnych kubków smakowych przygotowałam zestawienie moich ulubionych czekolad, które wam polecę z czystym sumieniem.

  1. Na pierwszym miejscu jest czekolada Sweet Swich gorzka z pomarańczą. Zdecydowania moja ulubiona. Od zawsze kochałam połączenie czekolady i cytrusów.

Skład: masa kakaowa min. 53%, substancja słodząca: izomalt, tłuszcz kakaowy, lecytyna słonecznikowa, aromat pomarańczowy (0,1%), naturalny ekstrakt waniliowy, glikozydy stewiowe.

Może zawierać mleko i orzechy.

Wartość odżywcza w 100 g produktu: 1899 kJ / 454 kcal

Tłuszcz: 32,6 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 20,6 g

Węglowodany: 53,2 g, w tym cukry: 0,4 g w tym poliole: 45,8 g

Błonnik: 4,3 g

Białko: 5,7 g

Sól: 0,03 g

masa netto: 100 g

2. Czekolada gorzka bez Cukru Torras ze Stewią.

Głęboki smak czekolady i świetny skład. Czekolada słodzona stewią i erytrytolem.

Składniki: miazga kakaowa, substancja słodząca: erytrytol, glikozydy stewiolowe 0.027%, tłuszcz kakaowy, inulina, kakao (odtłuszczone) w proszku, lecytyna słonecznikowa, aromat waniliowy. Masa kakaowa min. 60%.

Wartość odżywcza w 100 g produktu: 1688 kJ/410 kcal

Tłuszcz: 37 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 22 g

Węglowodany: 33 g, w tym cukry: <0,5 g, w tym alkohole wielowodorotlenowe (poliole): 30 g

Błonnik: 18 g

Białko: 6,5 g

Sól: 0.07 g

3. Czekolada gorzka z Liofilizowną Mandarynką Be Keto.

Ta czekolada to również połączenie ciemnej czekolady i cytrysów, ale atym razem kontrast smaków słodkiej czekolady słodzonej erytrytolem z kwasowością drobnych kawałeczków kwaskowej mandarynki liofilizowanej. Bardzo przyjemne połączenie i tekstura czekolady. Czekolada Be Keto ma dodatek oleju MCT co jest dodatkowym plusem jeśli jesteś na keto.

Skład: masa kakaowa min. 60%, olej MCT w proszku, olej MCT, inulina, oligofruktoza, masło kakaowe, sproszkowane kakao, lecytyna sojowa, naturalny aromat waniliowy, erytrytol, liofilizowana mandarynka, glikozydy stewiowe.

Kalorie w 100 g: 500

Tłuszcze: 37 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 27 g

Węglowodany: 24 g, w tym cukry: 8,3 g, erytrytol: 15,7 g

Błonnik: 27 g

Białko: 4,7 g

Węglowodany netto: 8,3 g

Masa netto: 90 g

4. Czekolada gorzka bez cukru Sweet Switch.

Bardzo smaczna, krucha czekolada ciemna.

Skład: masa kakaowa 70%, erytrytol, masło kakaowe, inulina, lecytyna słonecznikowa, ekstrakt waniliowy, glikozydy stewiolowe.

Kalorie w 100 g: 473

Tłuszcze: 39,1 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 24,7 g

Węglowodany: 27,4 g, w tym cukry: 0,5 g,

Błonnik: 16,9 g

Białko: 9,3 g

Sól: 0,02 g

Masa netto: 100 g

5. Czekolada ciemna Legal Cakes z lioflizowaną porzeczką.

Bardzo smaczna ciemna czekolada z dodatkiem liofilizowanych czarnych porzeczek. Ciekawe połączenie i dobry skład. Dużym plusem jest krótki termin przydatności co zdecydowanie skraca listę składników.

Skład: miazga kakaowa, substancja słodząca: erytrytol, tłuszcz kakaowy, liofilizowana czarna porzeczka, odżywka białkowa [białka serwatkowe (z mleka)], emulgator: lecytyna słonecznikowa.

Wartość energetyczna: 314,4 kcal (w 75g – całości)

Tłuszcze: 27 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 16,5 g
Węglowodany: 25,4g, w tym cukry: 2,0 g, alkohole wielowodorotlenowe (poliole): 20,8 g
Białko:  8,5 g
Błonnik: 8,5 g
Sól: 0 g

6. Czekolada ciemna bez cukru bezglutenowa 200 g Torras POSTRES

Ta akurat mocno się nie różni od tej wyżej marki Torras, ale opłaca się – zauważ, że tabliczka ma 200 g, więc cenowo wychodzi na serio mega korzystnie. Kostki są grube, więc nadaje się raczej jako dodatek do wypieków niż jako przekąska.

Skład: miazga kakaowa, substancje słodzące: erytrytol, glikozydy stewiolowe ze stewii. masło kakaowe, inulina, odtłuszczony proszek kakaowy, emulgator (lecytyna słonecznikowa), naturalny aromat waniliowy. 

Wartości odżywcze w 100 g produktu:

  • Wartość energetyczna: 1729,2 kJ/420 kcal
  • Tłuszcz: 38 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 23 g
  • Węglowodany:  34 g, w tym cukry: 1 g, alkohole wielowodorotlenowe (poliole): 30 g
  • Błonnik: 17 g
  • Białko: 7 g
  • Sól: 0,7 g

7. Czekolada Torras Must Crispy Salted Caramel.

Czekolada ciemna z kawałkami karmelowymi i ekstrudowanym białkiem, sojowym. Jeśli szukasz alternatywy dla czekolady z chrupiącymi kawałkami słonego karmelu to moja propozycja. Ten karmel nie ma nic wspólnego z cukrem, a smakuje rewelacyjnie. Dzięki temu, że czekolada jest ciemna o zawartości kakao 60% to akcenty słonego karmelu są przyjemnym delikatnym uniesieniem na tle wyważonej nie za słodkiej czekolady pełnej smaku kakao.

Skład: miazga kakaowa min/ 60%, mleko w proszku, erytrytol, glikozydy stewiolowe ze stewii, tłuszcz kakaowy, inulina, ekstrudowane białko sojowe 8,5% (izolat z białka sojowego, skrobia z tapioki, sól), mleko odtłuszczone w proszku 9%, emulgator (lecytyna słonecznikowa), naturalny aromat waniliowy. 

Wartości odżywcze w 100 g produktu:

Wartość energetyczna: 1673 kJ/405 kcal

Tłuszcz: 33 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 21 g

Węglowodany: 34 g, w tym cukry: 1,0 g. alkohole wielowodorotlenowe (poliole): 26 g

Błonnik: 14 g

Białko: 10 g

Sól: 1,30 g

Masa netto: 100 g


8. Czekolada gorzka z Migdałami i Solą Morską Sweet Switch.

Jeśli chodzi o wersje z karmelem to jest jeszcze z migdałami – bardzo smaczna.

Skład: masa kakaowa: min. 53%, substancja słodząca: izomaltoza, kakao, masło kakaowe, migdały (10%), sól (0,5%), emulgator: lecytyna słonecznikowa, naturalny ekstrakt waniliowy, substancja słodząca: glikozydy stewiolowe.

Wartość odżywcza w 100 g produktu:

Wartość energetyczna: 1929 kJ / 461 kcal

Tłuszcz: 34,5 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycne: 18,8 g

Węglowodany: 47,9 g, w tym cukry: 0,5 g, w tym alkolole wielowodorotlenowe (poliole): 41 g

Błonnik: 5,2 g

Białko: 7,5 g

Sól: 0,53 g

Masa netto: 100 g

9. Czekolada Biała bez Cukru Torras.

Jeśli chodzi o białą czekoladę nie unikniemy mleka w proszku – jeśli jesteś na początku diety keto to lepszym wyborem będzie ciemna czekolada. Tutaj wrzucam dwie propozycje białych czekolad, które są przyzwoite na keto. Ta czekolada biała bez cukru od Torras jest na tle innych białych bardzo ok jeśli chodzi o makro. Czasami nawet ciemna ma więcej węgli.

Skład: łuszcz kakaowy, mleko pełne w proszku 25%, substancja słodząca (erytrytol, glikozydy stewiolowe 0,015%), odtłuszczone mleko w proszku 10%, inulina, emulgator (lectyna słonecznikowa), naturalny aromat waniliowy.

 Wartości odżywcze w 100 g produktu:

Wartość energetyczna: 2263 kJ/547 kcal

Tłuszcz: 42 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 25 g

Węglowodany: 34 g, w tym cukry: 16 g, w tym alkohole wielowodorotlenowe: 18 g

Błonnik: 11 g

Białko: 10 g

Sól: 0,4 g

Masa netto: 100 g

10. Ostatnia to również biała czekolada bez cukru – tym razem wersja crunchy. Skład przyzwoity jak wyżej i makro bardzo zbliżone mimo słodkich, chrupiących sojowych akcentów. Mimo tego, że biała jest zwykle bardzo słodka to nawet ta w wersji crunchy nie jest przesłodzona. Polceam.

Czekolada Torras Must Crunchy White.

Skład: tłuszcz kakaowy, mleko w proszku, substancja słodząca (erytrytol, glikozydy stewiolowe ze stewii), odtłuszczone mleko w proszku, ekstrudowane białko sojowe 7% (izolat białka sojowego, skrobia z tapioki, sól), inulina, emulgator (lecytyna słonecznikowa), naturalny aromat waniliowy.

Wartości odżywcze w 100 g produktu:

Wartość energetyczna: 1931 kJ/466 kcal

Tłuszcz: 36 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 22 g

Węglowodany: 34 g, w tym cukry: 17 g, alkohole wielowodorotlenowe (poliole): 17 g

Błonnik: 9,0 g

Białko: 14 g

Sól: 0,60 g

Masa netto: 100 g

Udało Ci się próbować którejś z powyższych czekolad? Masz swoje ulubione czekolady bez cukru? Daj znać jakie lubisz i chętnie spróbuję. Ranking może ulec zmianie z czasem. Na chwilę obecną to są najlepsze czekolady jakich udało mi się spróbować pod względem smaku i składu.

*To nie jest reklama i nikt mi nie płaci za ten wpis. Pomimo współprac w mediach społecznościowych to subiektywna ocena.

11. Czekolada biała bez cukru bezglutenowa 200 g Torras POSTRES

W dużej opcji występuje również biała czekolada marki Torras.

Skład: tłuszcz kakaowy, mleko pełne w proszku, substancje słodzące (erytrytol, glikozydy stewiolowe ze stewii), odtłuszczone mleko w proszku, inulina, emulgator (lecytyna słonecznikowa), naturalny aromat waniliowy. 

Wartości odżywcze w 100 g produktu:

  • Wartość energetyczna: 2219 kJ/535 kcal
  • Tłuszcz: 39 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 23 g
  • Węglowodany: 37 g, w tym cukry: 19 g, alkohole wielowodorotlenowe (poliole): 18 g
  • Błonnik: 9 g
  • Białko: 12 g
  • Sól: 0,45 g

12. Czekolada bez cukru z pomarańczą.

Nie da się ukryć, że pomarańcza w czekoladzie to mój smak. Ta w odróżnieniu do tej wyżej Sweet Swich ma kawałki liofiliozowanej pomarańczy.

Skład: miazga kakaowa, substancja słodząca (erytrytol 29,5%, glikozyd stewiolowy 0,027%), masło kakaowe, inulina, odtłuszczone kakao w proszku, emulgator (lecytyna słonecznikowa), naturalny aromat (waniliowy).

Wartości odżywcze w 100g:

  • wartość energetyczna: 1690kJ / 410 kcal,
  • węglowodany: 35g w tym cukry: 3,1g w tym alkohole cukrowe: 29g,
  • tłuszcz: 36g w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 22g,
  • białko: 7g,
  • błonnik: 17g,
  • sól: 0,09g.

7 Comments on “10 Najlepszych Czekolad bez Cukru Pod Względem Składu i Smaku

    • Red i Torras można spotkać czasem większych marketach, natomiast ja mam zwykle wszystkie prócz tej czerwonej ze współprac 🙂 Na stronie głównej są adresy sklepów i również kody rabatowe. W ramach współpracy na Instagramie można korzystać z mojego kodu i kupić produkty taniej 🙂

  1. Muszę wypóbować, bo lista imponująca. Nigdy tych czekolad nie spotkałam w sklepie stacjonarnym. Do tej pory jadłałam tylko Wawel bez cukru ale jest taka sobie w smaku lub Lindta 85% ale ona niestety zawiera cukier 🙁

    • Wawel chyba maltitol w składzie, więc trochę słabo może być. Cieżko dostać je stacjonarnie – Torras i Red bywają w więksych marketach typu Kaufland i Auchan – chociaż ostatnio nie widziałam.

  2. Ta Pure&Good z pomarańczą jest np w Kauflandzie. Jest też wersja z truskawka, też fajna

  3. Wawel 100% kakao nie ma w ogóle cukru, ani żadnych słodzików i jest na pewno w Lidlu, bo tam ją kupuję. Ale tych też bym chętnie spróbowała.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *