6 Pomysłów na Cukinię Keto Przepisy na Ciepło Posiłki idealne na Śniadanie, Obiad czy Kolację

Cukinia to jedno z moich ulubionych warzwy. Można z niej stworzyć świetny makaron, sałatkę, lasagne, leczo, pasztet, bigos czy dodać do omletu. Sprawdź moje ulubione pomysły na dania z cukinią na keto. Być może niektóre już znasz, a może coś nowego i inspirującego tutaj znajdziesz.

Omlet z cukinią i camembertem

Przepis na ten omlet już wrzucałam – kliknij tutaj, by przejść do przepisu.

Leczo z cukinii

Składniki:

  • 100 g pomidora
  • 100 g cukinii
  • 100 g selera (korzeń)
  • 50 G papryki
  • 1/4 cebulki / odrobina szczypiorku)
  • 100 g kielbaski lub bez jeśli jesteś wege
  • 40 g masła

Przygotowanie:

  1. Kiełbaskę pokrój w kostkę i podsmaż na maśle.
  2. Pokrój w kostkę również paprykę, cebulkę i selera obranego ze skórki. Dodaj też pomidory bez skórki lub passatę i masło.
  3. Duś aż seler i papryka zmiękną wystarczająco mieszając co chwilę.


kcal: ok: 565

T: 44,4 B: 25,7 Wn: 11,7

Lasagne z cukinii


Składniki:

  • passata pomidorowa bez dodatku cukru („solo pomodoro” jest w Biedronce lub w Lidlu)
  • 3 średnie cukinie
  • pół kg mięsa mielonego (lub bez)
  • pół cebuli
  • 100 g sera żółtego – u mnie cheddar
  • 100 g mozzarelli
  • 50 g boczku
  • przyprawy: u mnie sól, pieprz, kurkuma, curry, papryka słodka, pieprz cayene – do smaku
  1. Pokrój cukinię w poprzeczne plastry i podsmaż do miękkości (dodaj odrobinę soli – puści wodę).
  2. Pokrój boczek w kostkę i podsmaż na patelni aż wytopi się tłuszczyk. Dodaj mięso, passatę, cebulę i przyprawy (jeśli wege to pomijasz mięso). Smaż aż mięso dojdzie.
  3. Daj na spód naczynia żaroodpornego odrobinę tłuszczu i układaj warstwami – plastry cukinii – sos – ser – mozzarella – cukinia – sos – ser – mozzarella aż skończą się składniki.
  4. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 150 stopni bez termoobiegu na godzinę.

    (1/6 – moja porcja jednorazowo) kcal ok. 508 T: 38,2 B: 36,2 Wn: 8,9

Cukinia faszerowana mięsem


  1. Cukinię umyj i pokrój w krążki o grubości ok. 1,5 cm
  2. Wydrąż środki z pestkami.
  3. Na rozgrzaną patelnię ułóż krązki – napełnij w środku mięsem mielonym doprawionym jak lubisz (ja dodaję: żołtko, pieprz, sol, cebulkę).
  4. Smaż z obu stron aż mięso się zarumieni. Przewracamy delikatnie.

Tutaj ciężko podać makrosładniki – wszystko zalezy jaka cukinia, ile mięsa itp. Użyj fitatu jeśli liczysz wszystko 🙂 . Oczywiście składniki to cukinia, mięso mielone i przyprawy.

Cukinia maślana – podsmażana – na ciepło lub na zimno jako sałatka

Składniki:

  • 1 średniej wielkości cukinia
  • 125 g mozzarelli (opakowanie – kulka)
  • pół cebulki dymki lub odrobina szczypiorku
  • 30 g masła do smażenia
  • 20 g pokruszonych orzeszkow – na zdjęciu pekany – idealnie na adaptację
  • odrobina czosnku

Przygotowanie:

  1. Cukinię kroimy w plastry lub półplastry, cebulkę w kostkę lub piórka. Smażymy na maśle. Dodaj szczyptę soli do smażenia.
  2. Układamy podsmażoną jak lubimy delikatnie lub mocniej cukinię na talerzu – na to sajemy pokrojoną w kostkę mozzarellę i sypiemy orzeszki, dodajemy czosnek – odrobinę dosłownie i przyprawy do smaku jak lubisz.

Możesz dodać także: zielenię jak szpinak czy rukolę, pomidora.

Kcal: ok. 738 T: 59,3 B: 36,1 Wn: 10,6

Pasztet z cukinii

Składniki:

  • Dwie duże cukinie / trzy mniejsze (kilogram u mnie był)
  • 5 jaj 
  • 4 łyżki skrobi opornej / mąki migdałowej (ciut więcej) dla zagęszczenia
  • 6 łyżek mąki migdałowej
  • Trzy łyżki oliwy 
  • Cebula 
  • Malutka marcheweczka
  • Przyprawy (sól, zioła, pieprz)

Możesz dodać również: ser

Przygotowanie

  1. Cukinię zetrzyj na tarce, zasyp solą i poczekaj aż puści wodę. Odlejesz ją po około 20 minutach. 
  2. Ubij białka, dodaj wszystkie inne składniki, wymieszaj i przelej do formy wyłożonej papierem.
  3. Piecz 70 minut w 160 stopniach.

Wyszło sporo, możesz zrobić z połowy porcji.

6 Comments on “6 Pomysłów na Cukinię Keto Przepisy na Ciepło Posiłki idealne na Śniadanie, Obiad czy Kolację

  1. Z utęsknieniem czekam na cukinię z ogrodu, to warzywo absolutnie idealne! Jest doskonałym zamiennikiem, wypełniaczem, jak również bazą wielu przepisów. Idealnie wkomponowuje się w każdy przepis, dla początkujących ketogeników może stanowić „dopychacz” do posiłków.

  2. Uwielbiam cukinię na różne sposoby🙂polecam jeszcze taką przesmażoną w plastrach skropioną olejem i czosnkiem z przyprawami i plastrem mozarella i pomidora z listkiem bazylii🤤🤤🤤

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *