Cukinia to jedno z moich ulubionych warzwy. Można z niej stworzyć świetny makaron, sałatkę, lasagne, leczo, pasztet, bigos czy dodać do omletu. Sprawdź moje ulubione pomysły na dania z cukinią na keto. Być może niektóre już znasz, a może coś nowego i inspirującego tutaj znajdziesz.
Omlet z cukinią i camembertem
Przepis na ten omlet już wrzucałam – kliknij tutaj, by przejść do przepisu.
Leczo z cukinii
Składniki:
- 100 g pomidora
- 100 g cukinii
- 100 g selera (korzeń)
- 50 G papryki
- 1/4 cebulki / odrobina szczypiorku)
- 100 g kielbaski lub bez jeśli jesteś wege
- 40 g masła
Przygotowanie:
- Kiełbaskę pokrój w kostkę i podsmaż na maśle.
- Pokrój w kostkę również paprykę, cebulkę i selera obranego ze skórki. Dodaj też pomidory bez skórki lub passatę i masło.
- Duś aż seler i papryka zmiękną wystarczająco mieszając co chwilę.
kcal: ok: 565
T: 44,4 B: 25,7 Wn: 11,7
Lasagne z cukinii
Składniki:
- passata pomidorowa bez dodatku cukru („solo pomodoro” jest w Biedronce lub w Lidlu)
- 3 średnie cukinie
- pół kg mięsa mielonego (lub bez)
- pół cebuli
- 100 g sera żółtego – u mnie cheddar
- 100 g mozzarelli
- 50 g boczku
- przyprawy: u mnie sól, pieprz, kurkuma, curry, papryka słodka, pieprz cayene – do smaku
- Pokrój cukinię w poprzeczne plastry i podsmaż do miękkości (dodaj odrobinę soli – puści wodę).
- Pokrój boczek w kostkę i podsmaż na patelni aż wytopi się tłuszczyk. Dodaj mięso, passatę, cebulę i przyprawy (jeśli wege to pomijasz mięso). Smaż aż mięso dojdzie.
- Daj na spód naczynia żaroodpornego odrobinę tłuszczu i układaj warstwami – plastry cukinii – sos – ser – mozzarella – cukinia – sos – ser – mozzarella aż skończą się składniki.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do 150 stopni bez termoobiegu na godzinę.
(1/6 – moja porcja jednorazowo) kcal ok. 508 T: 38,2 B: 36,2 Wn: 8,9
Cukinia faszerowana mięsem
- Cukinię umyj i pokrój w krążki o grubości ok. 1,5 cm
- Wydrąż środki z pestkami.
- Na rozgrzaną patelnię ułóż krązki – napełnij w środku mięsem mielonym doprawionym jak lubisz (ja dodaję: żołtko, pieprz, sol, cebulkę).
- Smaż z obu stron aż mięso się zarumieni. Przewracamy delikatnie.
Tutaj ciężko podać makrosładniki – wszystko zalezy jaka cukinia, ile mięsa itp. Użyj fitatu jeśli liczysz wszystko 🙂 . Oczywiście składniki to cukinia, mięso mielone i przyprawy.
Cukinia maślana – podsmażana – na ciepło lub na zimno jako sałatka
Składniki:
- 1 średniej wielkości cukinia
- 125 g mozzarelli (opakowanie – kulka)
- pół cebulki dymki lub odrobina szczypiorku
- 30 g masła do smażenia
- 20 g pokruszonych orzeszkow – na zdjęciu pekany – idealnie na adaptację
- odrobina czosnku
Przygotowanie:
- Cukinię kroimy w plastry lub półplastry, cebulkę w kostkę lub piórka. Smażymy na maśle. Dodaj szczyptę soli do smażenia.
- Układamy podsmażoną jak lubimy delikatnie lub mocniej cukinię na talerzu – na to sajemy pokrojoną w kostkę mozzarellę i sypiemy orzeszki, dodajemy czosnek – odrobinę dosłownie i przyprawy do smaku jak lubisz.
Możesz dodać także: zielenię jak szpinak czy rukolę, pomidora.
Kcal: ok. 738 T: 59,3 B: 36,1 Wn: 10,6
Pasztet z cukinii
Składniki:
- Dwie duże cukinie / trzy mniejsze (kilogram u mnie był)
- 5 jaj
- 4 łyżki skrobi opornej / mąki migdałowej (ciut więcej) dla zagęszczenia
- 6 łyżek mąki migdałowej
- Trzy łyżki oliwy
- Cebula
- Malutka marcheweczka
- Przyprawy (sól, zioła, pieprz)
Możesz dodać również: ser
Przygotowanie
- Cukinię zetrzyj na tarce, zasyp solą i poczekaj aż puści wodę. Odlejesz ją po około 20 minutach.
- Ubij białka, dodaj wszystkie inne składniki, wymieszaj i przelej do formy wyłożonej papierem.
- Piecz 70 minut w 160 stopniach.
Wyszło sporo, możesz zrobić z połowy porcji.
Z utęsknieniem czekam na cukinię z ogrodu, to warzywo absolutnie idealne! Jest doskonałym zamiennikiem, wypełniaczem, jak również bazą wielu przepisów. Idealnie wkomponowuje się w każdy przepis, dla początkujących ketogeników może stanowić „dopychacz” do posiłków.
Super pomysły na cukinie 🤩 idę działać w kuchni 💪🏻
No i właśnie cukini mam ogrom! Muszę coś z niej pokombinować! Dzięki za pomysły 🙂
Uwielbiam cukinię na różne sposoby🙂polecam jeszcze taką przesmażoną w plastrach skropioną olejem i czosnkiem z przyprawami i plastrem mozarella i pomidora z listkiem bazylii🤤🤤🤤
Uwielbiam cukinie a te przepisy na leczo i lazanię z cukini to u mnie cały rok aktywne w kuchni 😉
Tylko tego pasztetu nie robiłam, muszę nadrobić 😋