Zupa krem ze szparagów, którą przygotujesz bardzo szybko! Wystarczy kilka prostych składników, blender i gęsta odżywczo zupka gotowa! Prosto, smacznie, szybko – czyli tak jak lubimy na keto/low carb najbardziej!
Składniki na dwie porcje:
- 500 g szparagów
- 700 g bulionu
- pół cebuli
- serek śmietankowy z chrzanem (ten „kanapkowy”) 200 g
- 2-3 ząbki czosnku
- 3 jaja
- sól, pieprz do smaku
- łyżeczka gumy guar – można pominąć jeśli może być mniej kremowe
Przygotowanie:
- Ugotuj pokrojone szparagi i cebulę w bulionie.
- Jeśli już warzywa w bulionie zmiękną odlej zblednuj na krem.
- Odlej do miseczki odrobinę kremu i zblenduj z serkiem. Dodaj jaja i powtórz czynność.
- Powoli wlewając otrzymają miksturę serowo jajeczno szparagową blenduj i mieszaj zupkę.
- Czosnek możesz dodać na początku lub jeśli chcesz aby było mocniej czosnkowa to na koniec wrzuć i wmiksuj ze wszystkim.
- Dopraw solą i pieprzem do smaku na koniec. Jeśli będzie dla Ciebie za mało gęsta dodaj pół łyżeczkę (lub ciut więcej) gumy guar i zblenduj raz jeszcze.
- Ja podaję z chrupkami drożdżowymi. To moja alternatywa dla grzanek czy ptysi na keto! Polecam – bardzo smaczne i dobre dla jelit!
Kcal całości (bez chrupków drożdżowych): ok. 975
T: 64 B: 60 Wn: 23
Jeśli też podzielisz sobie na dwie porcje to: 488
T: 32 B: 30 Wn: 12,5
Po dodaniu chrupków niewiele się zmieni – są lekkie i to tylko dodatek!
Film z przygotowania znajdziesz na moich Social Media – na Facebooku i na Instagramie!
chrupki drożdżowe kupisz w sklepie e-superfood – z kodem: PRZEKETONOWA rabat na zakupy w ramach współpracy.
Inspiracją był przepis z termomixa, z którego zupę robi moja przyjaciółka – tam nie było serka i jaj – była śmietanka 🙂 Pokombinowałam po swojemu i robię tą zupę już któryś raz! Moja ulubiona aktualnie! Korzystam z gotowego bulionu z e-superfoodu – wiadomo, jak nie masz bulionu to przygotowanie już zajmie dłużej niż 10 minut!
Postanowiłam częściej dzielić się nie tylko słodkościami lecz i tym co jem na co dzień. Ten przepis nie wyląduje tylko więc w aktualizacji letniego ebooka (słodko słonego – bez piekarnika) lecz dla wszystkich za darmo do korzystania tutaj na blogu. Jeśli podobają Ci się moje przepisy i lubisz z nich korzystać – mozesz wesprzeć mnie 'stawiając kawę” – o tutaj https://buycoffee.to/przeketonowa
Cennym wsparciem będzie również pozostawienie komentarza po wypróbowaniu przepisu tutaj lub recenzja na profilu na Facebooku! Dzięki, że jesteś!