Zupa ze Szparagów Dieta Keto Low Carb Przepis na Obiad w 10 minut Ekspresowy

Zupa krem ze szparagów, którą przygotujesz bardzo szybko! Wystarczy kilka prostych składników, blender i gęsta odżywczo zupka gotowa! Prosto, smacznie, szybko – czyli tak jak lubimy na keto/low carb najbardziej!

 

Składniki na dwie porcje:

  • 500 g szparagów
  • 700 g bulionu
  • pół cebuli
  • serek śmietankowy z chrzanem (ten „kanapkowy”) 200 g
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 3 jaja
  • sól, pieprz do smaku
  • łyżeczka gumy guar – można pominąć jeśli może być mniej kremowe

Przygotowanie:

  1. Ugotuj pokrojone szparagi i cebulę w bulionie.
  2.  Jeśli już warzywa w bulionie zmiękną odlej zblednuj na krem.
  3. Odlej do miseczki odrobinę kremu i zblenduj z serkiem. Dodaj jaja i powtórz czynność.
  4. Powoli wlewając otrzymają miksturę serowo jajeczno szparagową blenduj i mieszaj zupkę.
  5. Czosnek możesz dodać na początku lub jeśli chcesz aby było mocniej czosnkowa to na koniec wrzuć i wmiksuj ze wszystkim.
  6. Dopraw solą i pieprzem do smaku na koniec. Jeśli będzie dla Ciebie za mało gęsta dodaj pół łyżeczkę (lub ciut więcej) gumy guar i zblenduj raz jeszcze.
  7. Ja podaję z chrupkami drożdżowymi. To moja alternatywa dla grzanek czy ptysi na keto! Polecam – bardzo smaczne i dobre dla jelit!

Kcal całości (bez chrupków drożdżowych): ok. 975

T: 64  B: 60  Wn: 23

Jeśli też podzielisz sobie na dwie porcje to: 488

T: 32  B: 30  Wn: 12,5

Po dodaniu chrupków niewiele się zmieni – są lekkie i to tylko dodatek!

Film z przygotowania znajdziesz na moich Social Media – na Facebooku i na Instagramie!

chrupki drożdżowe kupisz w sklepie e-superfood – z kodem: PRZEKETONOWA rabat na zakupy w ramach współpracy.

 

Inspiracją był przepis z termomixa, z którego zupę robi moja przyjaciółka – tam nie było serka i jaj – była śmietanka 🙂 Pokombinowałam po swojemu i robię tą zupę już któryś raz! Moja ulubiona aktualnie! Korzystam z gotowego bulionu z e-superfoodu – wiadomo, jak nie masz bulionu to przygotowanie już zajmie dłużej niż 10 minut!

Postanowiłam częściej dzielić się nie tylko słodkościami lecz i tym co jem na co dzień. Ten przepis nie wyląduje tylko więc w aktualizacji letniego ebooka (słodko słonego – bez piekarnika) lecz dla wszystkich za darmo do korzystania tutaj na blogu. Jeśli podobają Ci się moje przepisy i lubisz z nich korzystać – mozesz wesprzeć mnie 'stawiając kawę” – o tutaj https://buycoffee.to/przeketonowa 

Cennym wsparciem będzie również pozostawienie komentarza po wypróbowaniu przepisu tutaj lub recenzja na profilu na Facebooku! Dzięki, że jesteś!

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *