Czy znasz nasiona konopne? To pyszny i zdrowy dodatek, który świetnie sprawdzi się zarówno w daniach wytrawnych jak i deserach. Blok jest pełen smaku, a ziarenka dodają charakteru i stanowią ciekawy chrupki akcent. Sprawdź mój pomysł na blok czekoladowy z wykorzystaniem nasion konopi łuskanych.
Składniki na blok/batoniki:
- 100 g masła orzechowego (każde będzie ok, byle bez cukru)
- 100 g masła
- 150 g nasion konopnych łuskanych
- opcjonalnie słodzidło wedle uznania
i to jest jedna wersja, jest smaczne bardzo
druga wersja:
– dodatkowo do powyższych składników: 40 g izolatu białka o smaku naturalnym i yżka ciemnego kakao – może być tez roztopiona czekolada
Przygotowanie polega na rozpuszczeniu masła z masłem orzechowym podgrzewając na małym palniku nieustannie mieszając do połączenia w jednolitą masę. Następnie dodaj resztę składników. Przełóż do foremki wyłożonej papierem i wstaw do lodówki na kilka godzin do schłodzenia.
Kcal w 100g: 587
T: 50 B:27 W:4
Nie sądziłam, że nasiona konopi można wykorzystać w recepturze słodyczowej, do tej pory służyły mi tylko jako dodatek do sałatki. Jestem bardzo ciekawa takiego bloku, tym bardziej ż nasiona konopi to prawdziwa bomba witaminowa 🙂
Właśnie kupiłam pół kilo nasion bo niby dobrze jeść je gdy jest jakiś stan zapalny.
Myślisz że wyjdzie jak zamiast masła użyje pasty kokosowej?