Coś co po prostu wyjdzie każdemu – nie ma chyba na tym blogu prostszego przepisu na pierniczki. Wystarczy tylko upiec ciasto, rozwalić je i uformować kulki – świetna zabawa i ciekawa forma na spędzenie tego czasu razem na lepieniu piernikowych kuleczek trufli! Smakują wszystkim, cieszą oko, są przeproste – wyjdą największym kulinarnym amatorom!
Podaję składniki na dużą blaszkę: 23×33 cm – możesz zrobić z połowy składników w mniejszej foremce. Ja robiłam na prezenty mikołajkowe, więc trochę ich musiałam zrobić – wyszło mi około 50 sztuk, ale wszystko zależy od wielkości kuleczek jakie zrobisz!
Składniki na piernik soft:
- 250 g mascarpone
- 200 g masła
- 100 g czekolady
- 8 jaj
- 3 łyżki przyprawy „do kawy” u mnie taka z www.e-superfood.pl (z kodem: PRZEKETONOWA zniżka na zakupy w tym sklepie)
- 60 g erytrytolu (też zależy jak lubisz – do smaku)
- 2 łyżki kakao ciemnego
- 50 g mąki bambusowej
- 40 g bydyniu czekoladowego/waniliowego/śmietankowego (proszek)
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
dodatkowo do polewy:
około 120 g czekolady i 30 g oleju kokosowego + słodzik wedle uznania – dodałam jeszcze odrobinę tej przyprawy
do środka dżem: u mnie czereśnia, ale będzie pasowała także truskawka, śliwka, porzeczka, malina, jabłko i co tylko lubisz w pierniku!
Przygotowanie
1. Rozpusść mascarpone z masłem na małym ogniu delikatnie podgrzewając.
2. Wyłącz gaz i dodaj czekoladę. Mieszaj do połączenia składników.
3. Ubij białka ze słodzidłem na sztywną pianę.
4. Dodaj żółtka do ubitych białek , mąkę, kakao, przyprawę korzenną i przestudzoną masę z punktu 2. Połącz delikatnie na niskich obrotach.
5. Przelej do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczy ok. 25 minut w 150 stopniach z termoobiegiem. Rozmiar mojej blaszki: 15×21 cm.
6. Poczekaj aż przestygnie i rozwal ciasto. Ja rozgniotłam widelcem. Można użyć blendera, ale moim zdaniem jednak lepsza struktura jest z ręczną robotą 🙂
7. Weź trochę ciasta, ściśnij w dłoniach aby się skleiło i stwórz półkulkę. Nadziej ją odrobiną dżemu – nie za dużo – chcemy to skleić. Jeśli zabraknie ciasta dosyp z formy i sklej razem. Zamknij półkulę w kulę i ruchem dłoni wyrównaj.
8. Tak przygotowane kulki wstaw na około 10 minut do lodówki przed polaniem/ zanurzeniem w polewie – będzie Ci łatwiej jak lekko stwardnieją.
Poniżej zdjęcia – jeśli są zbyt mało pomocne to instrukcja video z przygotowania dostępna na moim profilu na Facebooku i na Instagramie.
Super,bardzo dziekuje
Są obłędne 😋
Dzięki za przepis 🥰😘👌będzie robione 😉
Na prawdę niebo w gębie 🤤
Cudowne, oj cudowne… Mięciutkie, piernikowe, aż czuć świętami. Ostrzegam czekoladowych łasuchów, znikną w momencie 🙂
Zapas mascarpone jest, więc zdecydowanie będą robione na Święta :))
Nie wytrzymałam ! Nie doczekalabym się czekając na zamówienie.
Zrobiłam z Twoich trufli cakepopsy 😉
Wyszły obłędne !!!
Zrobiłam i są przepyszne, znikają w oka mgnieniu 😋 ale nie wiem co zrobiłam nie tak, że tak strasznie mi się rozwalały 🙁
Ciasto powinno być przestudzone do lepienia – myślę, że to może być przyczyna. Najlepiej się lepi następnego dnia 🙂
Miałam właśnie całkowicie wystudzone.. myślałam, że może to właśnie był błąd i ciasto powinno być delikatnie ciepłe 🙂 na szczęście poradziłam sobie – poprostu całe pokruszone ciasto wymieszalam z konfiturą i kręciłam kuleczki 😁
Ale mega przepis. Wyszły rewelacyjnie, jutro pakuje na prezenty dla rodziny :)))
Powiem tak,kocham Twojego bloga! To już kolejny z przepisów,ratujesz moja ochotę na słodkie. Moje dzieciaki uwielbiaja te przepisy. Uwielbiam to ,są zajebiete
Uwielbiam
Uwielbiam trufle,petarda 😁