Trufle Piernikowe Przepis na Miękkie Pierniczki z Dżemem w Czekoladzie Ciastka na Święta Keto Fit Low Carb Bez Cukru

Coś co po prostu wyjdzie każdemu – nie ma chyba na tym blogu prostszego przepisu na pierniczki. Wystarczy tylko upiec ciasto, rozwalić je i uformować kulki – świetna zabawa i ciekawa forma na spędzenie tego czasu razem na lepieniu piernikowych kuleczek trufli! Smakują wszystkim, cieszą oko, są przeproste – wyjdą największym kulinarnym amatorom!

Podaję składniki na dużą blaszkę: 23×33 cm – możesz zrobić z połowy składników w mniejszej foremce. Ja robiłam na prezenty mikołajkowe, więc trochę ich musiałam zrobić – wyszło mi około 50 sztuk, ale wszystko zależy od wielkości kuleczek jakie zrobisz!

Składniki na piernik soft:

  • 250 g mascarpone
  • 200 g masła
  • 100 g czekolady
  • 8 jaj
  • 3 łyżki przyprawy „do kawy” u mnie taka z www.e-superfood.pl (z kodem: PRZEKETONOWA zniżka na zakupy w tym sklepie)
  • 60 g  erytrytolu (też zależy jak lubisz – do smaku)
  • 2 łyżki kakao ciemnego
  • 50 g mąki bambusowej
  • 40 g bydyniu czekoladowego/waniliowego/śmietankowego (proszek)
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia

dodatkowo do polewy:

około 120 g czekolady i 30 g oleju kokosowego + słodzik wedle uznania – dodałam jeszcze odrobinę tej przyprawy

do środka dżem: u mnie czereśnia, ale będzie pasowała także truskawka, śliwka, porzeczka, malina, jabłko i co tylko lubisz w pierniku!

 

Przygotowanie

1. Rozpusść mascarpone z masłem na małym ogniu delikatnie podgrzewając.

2. Wyłącz gaz i dodaj czekoladę. Mieszaj do połączenia składników.

3. Ubij białka ze słodzidłem na sztywną pianę.

4. Dodaj żółtka do ubitych białek , mąkę, kakao, przyprawę korzenną i przestudzoną masę z punktu 2.  Połącz delikatnie na niskich obrotach.

5. Przelej do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczy ok. 25 minut w 150 stopniach z termoobiegiem. Rozmiar mojej blaszki: 15×21 cm.

6. Poczekaj aż przestygnie i rozwal ciasto. Ja rozgniotłam widelcem. Można użyć blendera, ale moim zdaniem jednak lepsza struktura jest z ręczną robotą 🙂

7. Weź trochę ciasta, ściśnij w dłoniach aby się skleiło i stwórz półkulkę. Nadziej ją odrobiną dżemu – nie za dużo – chcemy to skleić. Jeśli zabraknie ciasta dosyp z formy i sklej razem. Zamknij półkulę w kulę i ruchem dłoni wyrównaj.

8. Tak przygotowane kulki wstaw na około 10 minut do lodówki przed polaniem/ zanurzeniem w polewie – będzie Ci łatwiej jak lekko stwardnieją.

Poniżej zdjęcia – jeśli są zbyt mało pomocne to instrukcja video z przygotowania dostępna na moim profilu na Facebooku i na Instagramie.


 

14 Comments on “Trufle Piernikowe Przepis na Miękkie Pierniczki z Dżemem w Czekoladzie Ciastka na Święta Keto Fit Low Carb Bez Cukru

  1. Cudowne, oj cudowne… Mięciutkie, piernikowe, aż czuć świętami. Ostrzegam czekoladowych łasuchów, znikną w momencie 🙂

  2. Nie wytrzymałam ! Nie doczekalabym się czekając na zamówienie.
    Zrobiłam z Twoich trufli cakepopsy 😉
    Wyszły obłędne !!!

  3. Zrobiłam i są przepyszne, znikają w oka mgnieniu 😋 ale nie wiem co zrobiłam nie tak, że tak strasznie mi się rozwalały 🙁

      • Miałam właśnie całkowicie wystudzone.. myślałam, że może to właśnie był błąd i ciasto powinno być delikatnie ciepłe 🙂 na szczęście poradziłam sobie – poprostu całe pokruszone ciasto wymieszalam z konfiturą i kręciłam kuleczki 😁

  4. Powiem tak,kocham Twojego bloga! To już kolejny z przepisów,ratujesz moja ochotę na słodkie. Moje dzieciaki uwielbiaja te przepisy. Uwielbiam to ,są zajebiete

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *