Trileche Przepis na Ciasto „Trzy Mleka” bez Cukru na Biszkopcie Bezglutenowym z Mąki Kokosowej Wspomnienie Wakacji w Albanii

Nasączany biszkopt z polewą karmelową to coś co jadłam już na drugich wakacjach w Albanii. Był już u mnie na to przepis, ale do tej pory zdążyłam nabrać wprawy w biszkoptach bez cukru. Ta wersja jest o wiele lepsza! Trileche powinno być idealnie schłodzone, porządnie nasączone – a karmel na górze – też nie za słodki. Mokre ciasto na zimno…Włochy mają swoje tiramisu, Albania ma Trilecze. Dla mnie się zdecydowanie bardziej podoba albański deser!


Smakowało? Możesz postawić mi wirtualną kawkę! Nawet najmniejsza to 6 jaja do ciasta 🙂 www.buycoffee.to/przeketonowa dzięki 🙂 Jeśli chcesz śledzić moje życie na i widzieć więcej, być na bieżąco – zaobserwuj mnie w mediach społecznościowych. Jestem na Facebooku i na Instagramie.

Składniki na ciastko:

  • 80 ml wody ciepłej
  • 30 g mąki kokosowej
  • 4 jaja (duże)
  • 20 g oleju MCT / płynnego kokosowego
  • 40 g budyniu w proszku
  • 20 g erytrytolu – użyłam mniej, ponieważ już krem do nasączenia i karmel jest słodki

Przygotowanie:

  1. Zalej mąkę kokosową ciepłą wodą i olejem, wymieszaj i odstaw do przestudzenia.
  2. Po przestudzeniu dodaj żółtka, wymieszaj i odstaw.
  3. Białka ubij na sztywną pianę. Dodaj budyń w proszku i masę z pkt. 2 mieszając łyżką.
  4.  Przelej do formy wyłożonej papierem piecz ok. 30 minut w 160 stopniach z termoobiegiem. Forma: 15×20 cm.

Do nasączenia:

  • 80 ml śmietanki 30
  • 80 ml mleka 2%
  • 100 g mleczka zagęszczonego niesłodzonego
  • do osłodzenia kropelki – u mnie ciasteczkowe od Beketo (nowość – w ramach współpracy z kodem PRZEKETONOWA można zamówić taniej)

Po prostu mieszamy razem i nasączamy przestudzony i schłodzony w lodówce biszkopt.

Zrobiłam dziurki wykałaczką przed nasączeniem. Podlewaj powoli. Ja zlewałam i nasączałam ponownie i ładnie cały nasiąknął.

Karmelowy top:

120 ml wody ciepłej – rozpuściłam w tył niecałą łyżeczkę żelatyny i dodałam 100 ml syropu Good Good karmelowego. Można oczywiście polać po prostu gotowym sosem, ale tak starcza na dłużej i jest mniej słodkie – a dzięki obecności żelatyny faktycznie pozostaje na swoim miejscu i jest lekko ciągnący, lecz ścięty. Top należy przestudzić i schłodzić przed ok. 12 minut w lodówce do lekkiego ścięcia. Mniej płynny będzie łatwiej rozprowadzić.

 

Ciasto lekkie, orzeźwiające. Można łączyć z owocami.

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *