Tort z Kremem Czekoladowym bez Laktozy Fit Przepis na Biszkopt bez Glutenu bez Cukru Keto Low Carb

Puszysty biszkopt z aksamitnym – czekoladowym, lecz lekkim kremem bez laktozy. Całość w smaku przypomina trochę rogalik 7days, ale tutaj jest więkcej kremu, a ciasto bardziej miękkie niż w przypadku rogala. Doskonały dla osób bezmlecznych lub po prostu chcących żyć fit i bez cukru. Mimo tej sporej ilości czekolady to bardzo lekki torcik. Można wzbogacić o sezonowe owoce jak truskawki lub świeżo zbledowany mus pomiędzy lub na górę.

Składniki na ciasto:

  • 6 dużych jaj
  • 6 łyżek izolatu białka o smaku waniliowym
  • Łyżka oleju kokosowego ze słoika (miękkiego lub rozpuszczonego)
  • 20 g erytrytolu lub innego slodzidla
  • Opcjonalnie dosłownie szczypta proszku do pieczenia

 

Przygotowanie:

1. Ubijbiałka ze slidzidłem na sztywną pianę.
2. Dodaj żółtka, tłuszcz i izolat. Mieszaj na wolnych obrotach.
3. Wysmaruj papier do pieczenia odrobiną oleju kokosowego lub masła i wylej ciasto. U mnie mała tortownica o średnicy 18 cm.
4. Piecz przez około 20 minut w 145 stopniach z termoobiegiem. Ma być lekko rumiane na górze.
5. Nie wyciągaj ciasta od razu by nie opadło zbyt mocno.

Krem czekoladowy:

  • 600 g mleczka kokosowego
  • 5 łyżek kakao w proszku
  • 1,5 łyżeczki gumy guar (płaskiej)
  • słodzidło do smaku
  • można dać aromat

Przygotowanie:

1. Podgdrzej mleczko kokosowe razem z wodną częścią. Rozpuść w mleczku kokosowym kakao.
2. Dodaj słodzik i gumę guar.
3. Zblenduj, by się wszystko dokładnie połączyło. Odstaw do przestudzenia.
Z biszkoptu ścięłam „skórkę” i przekroiłam na 3 warstwy.
Przełożyłam kremem.
Zostawiłam odrobinę czekoladowego kremu i połączyłam z:
  • 2 dużymi łyżkami kremowego masła orzechowego
  • 1/2 szklanki mąki migdałowej
To ostatnie dokładnie wymieszane poszło na kanty ciacha i dało jeszcze więcej wrażeń wizualnych i smakowych.
Krem nie jest jakoś bardzo mocno ścięty. Po 30 minutach mniej więcej można już kroić – potrzymasz dłużej w lodówce to będzie miało bardziej stałą formę. Jeśli ma być mniej płynne to dodaj więcej gumy guar lub dodaj  żelatynę.
kcal całego torcika ok. 2916 waga ok 1,2 kg
cały torcik ma ok. 21,94 g węglowodanów netto (przyswajalnych)
u mnie 8 porcji
jedna porcja kcal ok. 364 kcal
T:  30,4  B: 16  Wn: 2,7

8 Comments on “Tort z Kremem Czekoladowym bez Laktozy Fit Przepis na Biszkopt bez Glutenu bez Cukru Keto Low Carb

  1. Dzień dobry Kochana, czym można zastąpić izolat bo jeszcze tego nie mam w zasobach☺️

    • Wygląda rewelacyjnie…
      i zapewne smakuje prze-Przeketonowo!

      Również jestem ciekawa czy da się zastąpić?

  2. Proporcje w cieście są dość istotne a łyżka łyżce nie równa. Ile g izolatu dodałaś?
    Miłego dzionka 🙁

    • uznajmy, że 60 gramów – tutaj na serio czy dasz łyżkę pełną czy mniej pełną nie ma znaczenia, ja dawałam do tego biszkoptu różne ilości i zawsze wychodziło. Zawsze między 60 a 100 g 🙂

  3. Wspaniały zakalec z tego wyszedł (izolat był Mlekovity), niemniej jednak był naprawdę przepyszny 🙂

  4. U mnie z białkiem kokosowym, obłęd 😍😍 a jak to pachniało podczas pieczenia ☺️☺️☺️

  5. Jakiś czas temu widziałam go w Twoich relacjach i tak mi slinka pociekła ze musiałam zrobić! Naszukalam się go trochę ale znalazłam! Obłęd 😍😍😍

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *