Tort Ptasie Mleczko Czekoladowe na Biszkocpie Bez Cukru Bezglutenowy Biszkopt z Mąki Kokoskowej z Czekoladową Pianką Bez Lktozy Fit Keto Low Carb

Zrobiłam mini torcik z mojego ulubionego z moich przepisów na biszkopt. Puszysty, delikatny, niskokaloryczny, lekki i bez laktozy do tego. Połączenie tego z czekoladową pianką to rozkosz dla podniebienia! Ten tort to połączenie 2 moich uwielbianych już przepisów: na ptasie mleczko bez cukru czekoladowe oraz najnowszego przepisu na biszkopt z mąki kokosowej! Można przełamać dżemem z owoców jagodowych lub dodać mus z 2-3 jabłek do pianki czekoladowej, przyprawy korzenne i zrobić torcik z nutą piernika na lekkim biszkopcie!


Smakowało? Możesz postawić mi wirtualną kawkę! Nawet najmniejsza to 6 jaja do ciasta 🙂 www.buycoffee.to/przeketonowa dzięki 🙂 Jeśli chcesz śledzić moje życie na i widzieć więcej, być na bieżąco – zaobserwuj mnie w mediach społecznościowych. Jestem na Facebooku i na Instagramie.

 

Składniki na biszkopt na małą tortownice o średnicy 15 cm:

  • 40 g mąki kokosowej
  • 50 g oleju kokosowego bezzapachowego lub MCT
  • ok. 100 ml ciepłej wody
  • 60 g budyniu waniliowego/śmietankowego bez dodatku cukru
  • 5 dużych jaj
  • 60 g erytrytolu – użyłam w pudrze
  • szczypta proszku do pieczenia, ale można bez

Przygotowanie:

  1. Mąkę kokosową odmierz i przesyp do kubka – zalej wodą i wymieszaj. Dodaj olej kokosowy, zamieszaj raz jeszcze. Odstaw do przestudzenia.
  2. Ubij białka na sztywno z erytrytolem. Odstaw.
  3. Do oddzielnej miski przełóż przestudzoną masę z pkt. 1, dodaj żółtka, budyń i wymieszaj.
  4. Połącz obie krem z pkt. 3 z puchem z białek mieszając po prostu łyżką.
  5. Piecz około 40 minut w 160 stopniach z termoobiegiem.
  6. Przed wyjęciem zostaw w wyłączonym piekarniku na kilka minut, następnie uchyl lekko drzwiczki. Niech nie opadnie za mocno 🙂

Krem: Składniki:

  • 800 g mleczka kokosowego
  • 3-4 łyżki żelatyny – jeśli gęste mleczko – wystarczą 3
  • 160 g czekolady – ja dałam ciemną. Można pomieszać ciemną i mleczną wedle uznania

Przygotowanie:

  1. Podgrzej mleczko kokosowe w rondelku i rozpusć w nim żelatynę oraz czekoladę.
  2. Dosłodź wedle unzania. Ja użyłam kropelek ze stweią.
  3. Ostaw do przestudzenia i lekkego stężenia przed przekładaniem tortu.

*ścięłam skórkę z biszkopta zanim podzieliłam na dwie części.

Można pominąć żelatynę lub dać o połowę mniej. Kiedyś robiłam tylko mleczko kokosowe + czekolada i te było super gęste, delikatnie kremowe. Wszystko zalezy od gęstości mleczka kokosowego i czasu chłodzenia. Przy pominięciu żelatyny trzeba trochę potrzymać w lodówce krem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *