Torcik Czekoladowy z Sernikową Chmurką z Wiśniami Fit Przepis Keto Low Carb

Ekspresowy torcik idealny na urodziny lub na każdą inną okazję. Prosty w przygotowaniu, bez przekładania – do zrobienia przez każdego największego amatora wypieków. Czekoladowy spód w połączeniu z wiśniowym dżemem zatopionionym w puszystej chmurce…w sezonie mogą być świeże owoce.

 

Składniki na ciasto czekoladowe:

  • 100 g mascarpone
  • 100 g masła
  • 50 g czekolady
  • 4 jaja
  • 4 łyżki erytrytolu (też zależy jak lubisz – do smaku)
  • 2 łyżki kakao ciemnego
  • 20 g mąki bambusowej

Przygotowanie:

1. Rozpuść mascarpone z masłem na małym ogniu delikatnie podgrzewając.
2. Wyłącz gkuchenkę i dodaj czekoladę. Mieszaj do połączenia składników. Odstaw.
3. Ubij białka ze słodzidłem na sztywną pianę.
4. Dodaj do białek żółtka, mąkę, kakao i masę maślano czekoladową. Połącz delikatnie delikatnie na niskich obrotach.
5. Przelejdo blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i piecz ok. 30 minut w 150 stopniach z termoobiegiem.
6. Chłodzimy ciasto w lodówce. W tym czasie robimy chmurkę:
  • 150 g mascarpone
  • 200 g jogurtu greckiego lub naturalnego
  • Słodzidło do smaku
  • 2 łyżki żelatyny
Przełóż do rondelka mascarpone i jogurt – podgrzej, by rozpuścić w kremie żelatynę. Mieszając dosłodź wedle uznania. Zblenduj dokładnie i odstaw do przestudzenia. Najlepiej do lodówki – by stężało delikatnie.
7. Zetnij „skórkę” i układaj lekko ściętą chmurkę – następnie nałóż łyżeczką miejscowo równomiernie dżem wiśniowy lub inny smak.
8. Wstaw do lodówki do całkowitego ścięcia chmurki.
9. Dla dekoracji: figle z paska roztopionej czekolady (opcjonalnie). Możesz także wylać czekoladę na całość lub zetrzeć na tarce.

4 Comments on “Torcik Czekoladowy z Sernikową Chmurką z Wiśniami Fit Przepis Keto Low Carb

  1. Robiłam to od razu gdy pojawił się przepis i jeśli spód stanowi brownie, to każda góra będzie tu idealnie pasować!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *