Pomysł na romantyczne śniadanie na powietrzu lub jedzenie do pracy? Szakszuka do słoika? Wariactwo czy świetna opcja? Sprawdź i się przekonaj! Na prawdę pyszne, robię tak często latem, kocham śniadanie na powietrzu, a taka szakszuka jest całkiem długo ciepła! Nawet do godziny, więc spokojnie mozna wyjechać za miasto i cieszyć się ciepłą szakszuką nieco inaczej.
Składniki:
- pomidory świeże lub passata pomidorowa
- jaja
- odrobina masła
- papryka
- przyprawy: sól, pieprz, papryka w proszku
- opcjonalanie camembert, orzeszki szczypiorek
Przygotowanie:
- Ugotuj jaja na miękko. Ja do jednego słoika (porcja) daję dwa jaja.
- Pomidory sparz i pozbaw skórki. Możesz wziąć passatę. Wrzuć do rondelka lub na patelnię i podgrzej. Wrzuć od razu paprykę, żeby zmiekła w trakcie. Dodaj przyprawy i po prostu zredukuj pomidory lub podgrzej krem pomidorowy. Dodaj masło.
- Weź słoik lub dwa (jeśli na dwie osoby). Włóż pomidory krem z papryką do słoiczka. Zatop w nim dwa jaja ugotowane na miękko.
- Włóż dodatki. Ja lubię dać kawałki camemeberta i orzeszki.
- Posyp szczypiorkiem.
- Zamknij słoik i ruszaj!
Dzięki ugotowanym jajkom na miękko mamy bardzo podobny efekt jak przy szakszuce przyrządzonej w tradycyjny sposob. Żółtko jest płynne i to jest najważniejsze. Ja uwielbiam 🙂 .
Jak Ci się podoba ten pomysł? Właśnie takie opcje będą w moim letnim ebooku, który już wkrótce skończę 🙂
Ale extra pomysł , na pewno skorzystam bo biorę słoiki do pracy i pudełka 😄
Woow ,ale świetny pomysł. Napewno wykorzystam😉😋😋👌👌💞💞
Korzystam z tego pomysłu wielokrotnie, zwłaszcza wtedy, kiedy nie wiem co zjeść. Szakszuka to zawsze dobry pomysł 🙂
Szakszuka 👌mistrzostwo moje ulubione danie nawet z przed odżywiania keto 😉
Szakszuka to must have śniadaniowy
Uwielbiam !!
Przepyszna. U mnie latem leci bardzo dużo warzyw i wtedy właśnie obiady to szakszuka, leczo, feta w sosie do szakszuki, roladki z grillowanych bakłażana czy cukinii 🤤