Sernik Waniliowy z Cukinii Ciasto bez Cukru Zdrowe Przepis z Mąki Bambusowej Redukcja Adaptacja

Pyszne sernikowe ciasto z cukinii, w którym nie czuć cukinii – czyli idealny sposób, by oszukać niejadka i przemycić warzywa do diety w prosty sposób.

 

Składniki:

 

  • 150 g mascarpone
  • 20 g masła
  • taka duża cukinia z ogórdka u mnie ok. 450 g
  • 40 g erytrytolu (może być mniej lub więcej – spróbuj w trakcie)
  • 60 g błonnika bambusowego
  • 80 g izolatu białka waniliowego – u mnie standardowo Beketo
  • 6 dużych jaj
  • łyżka gumy guar

Przygotowanie:

  1. Obierz cukinię i pozbaw pestek. Zetrzyj na tarce i zblednuj na mus *lub pokrój na kawałki i zmiksuj. Odstaw
  2. Rozpuść mascarpone delikatnie podgrzewając mieszając energicznie. Wyłącz kuchenkę, wrzuć masło i zamieszaj do rozpuszczenia.
  3. Połącz i wymieszaj krem maślano serowy z cukinią. Do tej masy dodaj wszystkie pozostałe składniki poza białkami jaj i erytyrtolem (je umieść w oddzielnej misce) i zblenduj wszystko razem. Odstaw.
  4. Ubi białka z erytrytolem na sztywną pianę.
  5. Połącz białka jaj z resztą na wolnych obrotach.
  6. Piecz około 30-35 minut w 160 stopniach z termoobiegiem. Ma być rumiane z wierzchu.

 

Kcal całości *bez polewy to: ok. 1822

T: 133 B:104  Wn:15

w 100 g ok. 157

T: 11 B: Wn: 1

 

Polewa u mnie to:

Rozpuszczone pół łyżeczki żelatyny w ok. 40 ml wody. Do ciepłej wody z żelatyną wrzuciłam 40 g czekolady białej bez cukru. Po wymieszaniu i rozpuszczeniu wstawiłam na moment do lodówki i lekko stężałą polewę dałam na przestudzone ciasto.

 

2 Comments on “Sernik Waniliowy z Cukinii Ciasto bez Cukru Zdrowe Przepis z Mąki Bambusowej Redukcja Adaptacja

  1. Pychotka 😋 nie wiem jak Wam, ale mi wyszedł wspaniałe. Domownikom i gościom smakował.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *