Pyszne sernikowe ciasto z cukinii, w którym nie czuć cukinii – czyli idealny sposób, by oszukać niejadka i przemycić warzywa do diety w prosty sposób.
Składniki:
- 150 g mascarpone
- 20 g masła
- taka duża cukinia z ogórdka u mnie ok. 450 g
- 40 g erytrytolu (może być mniej lub więcej – spróbuj w trakcie)
- 60 g błonnika bambusowego
- 80 g izolatu białka waniliowego – u mnie standardowo Beketo
- 6 dużych jaj
- łyżka gumy guar
Przygotowanie:
- Obierz cukinię i pozbaw pestek. Zetrzyj na tarce i zblednuj na mus *lub pokrój na kawałki i zmiksuj. Odstaw
- Rozpuść mascarpone delikatnie podgrzewając mieszając energicznie. Wyłącz kuchenkę, wrzuć masło i zamieszaj do rozpuszczenia.
- Połącz i wymieszaj krem maślano serowy z cukinią. Do tej masy dodaj wszystkie pozostałe składniki poza białkami jaj i erytyrtolem (je umieść w oddzielnej misce) i zblenduj wszystko razem. Odstaw.
- Ubi białka z erytrytolem na sztywną pianę.
- Połącz białka jaj z resztą na wolnych obrotach.
- Piecz około 30-35 minut w 160 stopniach z termoobiegiem. Ma być rumiane z wierzchu.
Kcal całości *bez polewy to: ok. 1822
T: 133 B:104 Wn:15
w 100 g ok. 157
T: 11 B: 9 Wn: 1
Polewa u mnie to:
Rozpuszczone pół łyżeczki żelatyny w ok. 40 ml wody. Do ciepłej wody z żelatyną wrzuciłam 40 g czekolady białej bez cukru. Po wymieszaniu i rozpuszczeniu wstawiłam na moment do lodówki i lekko stężałą polewę dałam na przestudzone ciasto.
Pychotka 😋 nie wiem jak Wam, ale mi wyszedł wspaniałe. Domownikom i gościom smakował.
Wyjdzie w air fryerze? Ktoś próbował? Jaki czas i temperatura?