Sernik na Zimno Fit bez Cukru z Czekoladową Kruszonką Przepis Keto Low Carb

Sernik bez pieczenia z czekoladową kruszonką – u mnie truskawkowy, ale może być waniliowy, z dodatkiem owoców czy jaki tylko lubisz! Na zimno sprężysta chmurka w objęciach czekoladowej kruszonki z dwóch składników – potrzymany chwilę poza lodówką kremowy, lecz zwarty. Serwuj jak lubisz. Banalnie prosty i szybki serniczek na zimno, który zrobi każdy. Bez dodatku cukru, bez glutenu!

Składniki:

  • 500 g twarogu tłustego
  • 400 g jogurtu greckiego
  • 3 łyżki żelatyny + galaretka truskawkowa (może być inny smak) 14 g  / po prostu więcej żelatyny i ulubiony aromat
  • 200 g czekolady bez cukru ciemnej
  • 2 szklanki mąki migdałowej
  • słodzidło wedle uznania – u mnie w płynie – łatwiej rozpuścić
  • 5 łyżek oleju mct

Przygotowanie:

  1. Zmiel twaróg – użyłam blendera. Dodaj jogurt. Wymieszaj dokładnie.
  2. Rozrób galaretkę i żelatynę w mniej niż połowie szklance wody.
  3. Mieszając dodawaj powoli miks żelatyny z galaretką. Może być sama żelatyna. Dosłodź do smaku i odstaw.
  4. Rozpuść czekoladę z olejem mct w kąpieli wodnej. Możesz pominąć olej jeśli ładnie się rozpuści i nie będzie mocno gęste.
  5. Dodaj mąkę migdałową i wymieszaj – to jest nasza kruszonka. Odstaw.
  6. Pół kruszonki wysyp na formę wyłożoną papierem i ugnieć tworząc zwarty spód.
  7. Lekko stężałą masę serową wyłóż na kruszonkę i rozprowadź równomiernie.
  8. Wysyp na górę resztę kruszonki. Przyklep dłońmi, by się przykleiła.
  9. Wstaw do lodówki.

Możesz również zblendować razem owoce lub zatopić je w masie serowej.

 

 

9 Comments on “Sernik na Zimno Fit bez Cukru z Czekoladową Kruszonką Przepis Keto Low Carb

  1. Ostatnio lubuje się w Twoich przepisach bez pieczenia. Jak mówiłam tak zrobiłam I si zakochałam w tym ciachu! Mniam 😘🥰

  2. Zrobiłam. Ale kolejnym razem galaretkę będę robić po wykonaniu kruszanki. Niestety zdążyła się zbyt szybko stężeć i z sera zrobiły się kluski 😢

    • Może była zbyt ciepła w kontakcie z serem 🙂 Akurat kruszonka to odrębny materiał. Ogólnie ciężko mi sobie wyobrazić te kluski – jedynie co mogę polecić to powoli dodawać galaretkę oraz oczywiście poczekać aż przestygnie troszkę – przy różnicy temperatur mogło się w sumie coś zadziać. Pokaż mi w wiadomości jak to wygląda jeśli masz zdjęcie to postaram się coś konkretnie podpowiedzieć 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *