Lekki i przyjemny deser na lato – idealnie komponuje się z sezonowymi owocami jak jadogy, truskawki, maliny, porzeczki czy jezyny – czyli wszystkie te najbardziej keto owoce (no i też niskowęglowodanowe jeśli ktoś nie jest na keto). Proste składniki z wyjątkiem kajmaku bez cukru, który daje tutaj najwięcej smaku 🙂
Składniki na foremkę 15×21 cm:
- 250 g twarogu tłustego
- 200 g serka śmietankowego „kanapkowego”
- 200 g jogurtu gęstego
- 2 łyżki żelatyny + 1/3 szklanki wody mniej więcej do jej rozrobienia
- kajmak bez cukru – swiatsupli.pl z kodem PRZEKETONOWA można zamówić – użyłam 3 duże łyżki mniej więcej i kropelki karmelowe Niks z ketosklep.pl (tutaj też kod działa)
- owoce – u mnie borówki
- do spodu dodatkowo ok. 80 g czekolady oraz ok. 100 g orzechów w proszku – użyłam Krukam ze Świata Supli (tam gdzie kajmak bez cukru)
Przygotowanie:
- Zmiel twaróg na krem, dodaj serki i żelatynę, powtórz czynność. Dodaj kajmak i kropelki do smaku i raz jeszcze dokładnie zblenduj.
- Do oodzielnej miski przelej 1/3 masy.
- Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej i połącz z mniejszą częścią kremu i zblenuj mocno. Na koniec dodaj mąkę z orzechów arachidowych i zmiksuj mocno.
- Przełóż do formy wyłożonej papierem ciemną masę, następnie jasną. Na górę można rzucić owoce jak u mnie.
- Wstaw do lodówki do schłodzenia i stężenia.
*można pominąć dodatek żelatyny – wyjdzie pyszny kremowy chłodny lodowy deser
*do spodu można dodać trochę kajmaku również, by uzyskać jeszcze więcej słodyczy w smaku
*zamiast kajmaku można użyć dowolnego kremu uzyskując dowolny smak
*zamiast mąki z orzechów można dać np. mąkę migdałową
*przy wymianie któregokolwiek ze składnika zmieniamy proporcje na własną odpowiedzialność*
Alernatywa na mleczku kokosowym: