Sernik Jogurtowy Lekkie Ciasto Budyniowe z Mąki Kokosowej Fit Keto Low Carb Bezglutenowe Bez Cukru

Przepyszny, lekki – wilgotny a zarazem puszysty serniczek z jogurtu na bazie mąki kokosowej. Czyli pierwszy od dłuższego czasu przepis na ciasto Przeketonowej bez błonnika bambusowego. Minimum kalorii i maksimum smaku. Idealny na lato – pasuje do owoców sezonowych.

Składniki:

  • 400 g jogurtu greckiego gęstego
  • 4 duże jaja
  • 40 g mąki kokosowej
  • ok. pół szklanki ciepłej wody
  • 40 g budyniu waniliowego bez dodatku cukru
  • 40 g erytrytolu – lub więcej wedle uznania
  • szczypta proszku do pieczenia

dodatki: u mnie śmietana 36 gęsta zmieszana z dżemem czarna porzeczka

 

Przygotowanie:

  1. Wsyp do szklanki mąkę kokosową i zalej ciepłą wodą, wymieszaj dokładnie i odstaw do całkowitego przestudzenia.
  2. Do miski wrzuć paćkę z wody i mąki kokosowej i dodaj wszystkie składniki poza białkami jaj i erytrytolem. Wymieszaj bardzo dokładnie na gładki krem.
  3. Ubij białka na sztywną pianę ze słodzikiem.
  4. Połącz obie masy łyżką. Dodaj też odrobinę proszku do pieczenia.
  5. Przelej do formy wyłożonej papierem. U mnie jedna nieduża ceramiczna i keksówka. Do jednej dodałam do środka czereśnie dla testu – nie puściły zbyt dużo soków – można dodawać owoce do środka.
  6. Piecz około  45-50 minut w 150 stopniach z termoobiegiem. Pozostaw w piekarniku chwilę zanim odtworzysz.

Wrzucam wpisy o keto i dziele się wszystkim, co uważam za słuszne – głównie autorskimi przepisami.  Robię to zupełnie za darmo. Natomiast jeśli chcesz wesprzeć możesz postawić mi „kawę” tutaj www.buycoffee.to/przeketonowa dzięki 🙂 Jeśli chcesz śledzić moje życie na i widzieć więcej, być na bieżąco – zaobserwuj mnie w mediach społecznościowych. Jestem na Facebooku i na Instagramie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *