Sernik Dyniowy z Ricotty Śmietankowy Wilgotny Przepis na Ciasto Keto Low Carb Bezglutenowe Bez Cukru Bez Mąki

Serniczek z ricotty, ten nieco bardziej „przeketo” w porównaniu do ostatnich przepisów, ale za to przepyszny. Nie użyłam żadnej mąki. W połaczeniu z czekoladową polewą po prostu rozpływa się w ustach. Wilgotny, puszysty, delikatny.

 

 

Smakowało? Możesz postawić mi wirtualną kawkę! Nawet najmniejsza to 6 jaja do ciasta 🙂 www.buycoffee.to/przeketonowa dzięki 🙂 Jeśli chcesz śledzić moje życie na i widzieć więcej, być na bieżąco – zaobserwuj mnie w mediach społecznościowych. Jestem na Facebooku i na Instagramie.

 

 

Składniki:

  • 300 g musu z upieczonej wcześniej dyni
  • 250 g ricotty
  • 100 g śmietany 30%
  • 6 jaj
  • 50 g masła
  • 30 g erytrytolu  – więcej lub mniej wedle uznania
  • 50 g inuliny

Przygotowanie:

  1. Przestudzony mus z dyni wymieszaj z miękkim masłem i ricottą. Dodaj żółtka, zamieszaj. Na koniec dodaj śmietankę i zblenduj dokładnie. Wsyp inulinę, zmiksuj i odstaw.
  2. Ubij białka z erytrytolem na sztywną pianę.
  3. Połącz obie masy mieszając łyżką.
  4. Wylej do formy z papierem do pieczenia i piecz ok. 45 w 170 stopniach z termoobiegiem. Ma się delikatnie przyrumienić z góry i lekko wyrosnąć ponad formę. Oczywiście opadnie. Wyciągaj po przestudzeniu.

 

Po schłodzeniu w lodówce jest najszmaczniejszy.

 

U mnie polewa to mix czekolady ciemnej i mlecznej Torras po ok. 50 g i 50 g masła – wszystko rozpuszczone w kąpieli wodnej. Kropelki karmelowe do osłodzenia. Może być bez lub inne słodzidło.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *