Pyszne i szybkie roladki z bakłażana idealne na posiłek lub przekąskę. Inspirowane badridżani z kuchni gruzińskiej proste, smaczne i odżywcze keto sushi!
Składniki:
- bakłażan – najlepiej jak najdłuższy
- serek śmietankowy a’la Philladelphia
- oliwa
- orzechy włoskie
- kolendra świeża
- czosnek
Przygotowanie:
- Pokrój bakłażana w półcentrymentrowe plastry wzdłuż dłuższej krawędzi. Nie używam „piętek – czyli części z samą skorą z krawędzi. Posypujemy solą i odstawiamy na pół godziny.
- Pasta: wrzuć do blendera 100 g serka, 100 g orzechów włoskich, kilka liści kolendry, ząbek czosnku i kilka kropel oliwy. Zblenduj na aksamitny krem.
- Opłucz plastry bakłażana i oszusz ręcznikiem papierowym.
- Wylej odrobinę oliwy na rozgrzanąpatelnię i smaż bakłażan z obu stron do zarumienienia.
- Po zdjęciu z patelni oszusz ręcznikiem papierowym.
- Przestudzone plastry bakłażana posmaruj pastą i zawiń. Możesz jeszcze dać pastę na górę rollsów i posypać kolendrą i orzeszkami.
kcal całości ok 1170 (ok. 670 g)
T: 103,5 B: 27,8 Wn: 25,9
w 100 g ok. 174 kcal
T: 15,5 B: 4,2 Wn: 3,7
Często robię takie przekąski z bakłażana cukini i polecam tę z Twojego przepisu 👌 szybko się robi do tego sosik czosnkowy lub inny 😋pycha
Mmm choć za bakłażanem nie przepadam to zrobię z cukinią. Dziękuję za smaczny przepis 🙂
Mniam, jedna z moich ulubionych propozycji obiadowych w lecie 🤤😋