Rolada Szpinakowa bez Mąki Wege Keto Low Carb Przepis

Proste składniki, które dostaniesz w każdym sklepie i brak zbędnych dodatków. Sprawdź jak zrobić prostą i smaczną roladę szpinakową. Przepis 100% wege. Rolada szpinakowa bez mąki, bez glutenu – pyszna i łatwa w przygotowaniu. Prawdziwa bomba witaminowa!

 

Składniki:

  • 200 g świeżego szpinaku
  • 3 jaja
  • pół małej cebulki
  • sól, pieprz

Krem:

  • 200 g serka śmietankowego „kanapkowego”
  • ząbek czosnku
  • kilka pomidorów suszonych

Przygotowanie:

  1. Zblednuj jaja ze szpinakiem i z cebulką bardzo mocno.
  2. Wylej na papier do pieczenia (moja forma około 20×40 cm).
  3. Piecz około 18-20 minut w 150 stopniach z termoobiebgiem.
  4.  Zwiń w rulon i poczekaj aż przestygnie.
  5. Oderwij delikatnie od papieru do pieczenia – pomogłam sobie nożem delikatnie.
  6. Posmaruj serkiem zmiksowanym z ząbkiem czosnku ( i szczyptą curry opcjonalnie).
  7. Ułóż pomidory suszone.
  8. Zwiń i wstaw do lodówki.

Kcal całości: około 1075

T: 84,3 B: 47,7 Wn: 17,4

Sugerowana porcja posiłku: pół rolady: ok. 537,5  T: 42,2  B: 23,4  Wn: 8,7

Nie wiem czy wiesz, ale pomidory suszone mają chyba najwięcej witaminy C z rzeczy, które jem – aż 101,8 mg w 100 g! Mniej więcej tyle użyłam właśnie w tym  przepisie. Poza tym suszone pomidory są bogate w inne witaminy i minerały takie jak: witamina E, witaminę K, tiraminę, ryboflawinę, niacynę, kwas foliowy, witaminę A, wapń, żelazo, fosfor, magnez, sód, potas, cynk. Warto więc włączyć pomidory suszone do diety – są zresztą bardzo smaczne – ja uwielbiam w takiej roladzie czy jako dodatek do jajecznicy, a i z fasolką szparagową – wrzucałam ostatnio przepis.

Do tego wartościowy szpinak jako najlepsze źródło żelaza w warzyw jakie znam. A miałam ostatnio problem z jego poziomem we krwii, więc stąd ta rolada. Mam nadzieję, że Tobie również przyda się ten przepis.

7 Comments on “Rolada Szpinakowa bez Mąki Wege Keto Low Carb Przepis

  1. Roladę szpinakową poznałam na początku swojej przygody z keto i wtedy jeszcze nie wiedziałam, że tak wielki potencjał drzemie w tak prostej potrawie! Najczęściej robię z łososiem wędzonym wewnątrz, ale wersji wege na pewno spróbuję 🙂

  2. Rolada szpinakową zrobiła furorę na domowej imprezie. Wygląda obłędnie i jest pyszna. Można dodawać różne nadzienia .Polecam spróbować!!!

  3. Od kiedy zrobilam te rolade stala sie jedna z moich ulubionych potraw keto. Łatwa w przygotowaniu, niebotycznie smakowita i mozna ja robic za kazdym razem inaczej dodajac do srodka lososia, suszone pomidory, kabanosa czy inne ulubione dodatki. Wersja wege, czy nie wege za kazdym razem fantastycznie smakuje! Potrawa ma niewatpliwa zalete, ze nadaje sie zarowno na sniadanie, obiad , kolacje , czy do lunch boxa. Syci i smakuje bosko wiec zachecam do kej wyprobowania! Zapewniam ze pokochacie te potrawe i na jednym razie sie nie skonczy!! Polecam👍👌

  4. Idealna zarówno na imprezę jak i na przekąskę k do szkoły dla dzieciaków zamiast słodyczy

  5. Robię roladę szpinakowa podobnie. Dodaje jeszcze wędzonego łososia. Podstawowe ciasto Robię ze szpinaku i jajek. Po upieczeniu smaruje serkiem śmietankowym a na to kładę plastry wędzonego łososia. Zwijam roladę. Jest pyszna

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *